Gode Firefox-tillegg: del 1


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. november 2009, kl. 18:09

Firefox-artikkel

Et av Firefox’ store fordeler er muligheten for å installere utivdelser. Dette er uhyre populært og det er kanskje ikke så rart med tanke på hvor mange slike utvidelser som finnes. Mange mener at dette grunnen til Firefox’ suksess, siden ingen kan måle seg med med Firefox når det gjelder akkurat dette.

Klikk og installer

Addons, eller utvidelser som det heter på norsk er også veldig enkelt å installere i Firefox, det er bare å gå til siden deres og trykke “Download Now”, så installeres de av seg selv. Dette gjør utvidelsene veldig tilgjengelig for brukerne. Å fjerne dem er også en smal sak. Du kan enkelt velge å slå dem av, eller avinstallere dem.

Som sagt er en av fordelene til Firefox at du kan installere utvidelser som sparer deg for annen programvare, som man ellers måtte bruke som en lokal applikasjon. Med de rette utvidelsene kan man rett og slett pakke en rekke programmer inn i nettleseren. I utgangspunktet kan man slippe å ha 20 program installert på PC-en, man kan heller installere tilegg for Firefox.

Her lister jeg opp en rekke nyttige utvidelser i tilfeldig rekkefølge.

1: Open IT Online

Gjennom en vanlig skole/arbeidsdag møter man ofte situasjoner der man må åpne dokumenter, presentasjoner etc. Vanligvis må man laste ned disse og åpne dem i et program, som f. eks Office, Open Office eller Powerpoint. Ofte kan man ha det travelt, og kanskje man kun vi se innholdet disse filene? Med Open IT Online kan du se dokumentene direkte i nettleseren, og dermed spare deg for mye tid.

Med Open IT Online kan du åpne filene uten å forlate nettleseren, og uten å røre Word, Powerpoint osv. Open IT Online støtter pr. dags dato følgende filtyper:

Dokumenter (*.doc, *.docx, *.rtf, *.odt, *.sxw)
Regneark(*.xls, *.xlsx, *.csv, *.ods, *.sxc)
Presentasjoner (*.ppt, *.pptx, *.pps, *.odp, *.sxi)
Bilder (*.jpg, *.gif, *.png)
Open IT Online finner du her.

2: AutoCopy -klipp og lim tekst enklere

Tastene “CTRL” “C” og “V” er veldig nyttig når det gjelder klipp og lim. For å enkelt kopiere tekst i Windows kan man vanligvis trykke “CTRL” og “C” og for å lime inn den kopierte teksten kan man enkelt trykke “CTRL” og “V”. Dette i seg selv er ikke så hardt arbeid, men å gjøre dette veldig ofte kan fort bli irriterende. Selv om utvidelsen jeg presenter nå ikke er så mye tidsbesparende gjør den det i hvertfall lettere.

Med AutoCopy blir tekst automatisk lagt i utklippstavlen når du markerer den. Man trenger dermed ikke trykke noe som helst, kun markere. For å lime inn teksten trykker du på den midterste knappen på musen. Det er faktisk noe tid å hente, i hvertfall hvis man konstant kopierer og limer. Prosessen blir kortere i og med at man ikke trenger å bruke tastaturet engang.

Er det noe negativt med AutoCopy er det at det noen ganger kan kopiere tekst du ikke vil kopiere. Dette er ikke AutoCopys skyld, men din egen. Se for deg at du har markert tekst, men skal vente litt med å lime den inn. I mellomtiden markerer du noe av en annen tekst, (uten å mene det selvsagt) og da blir det den teksten som blir limt inn. Forvirrende? Bare husk å lime inn teksten med en gang så slipper du å ofre det problemet det en tanke.

Autocopy finner du her.

3: Greasemonkey -kan man være foruten?

Greasmonkey er et tillegg som ikke bare forandrer litt, men nesten alt dersom du ønsker det. Mulighetene med Greasemonkey er enorme. Med dette tilegget kan du endre hvordan Firefox viser nettsider, og hvordan de oppfører seg, og mye mer. For å bruke Greasemonkey må man installere såkalte scripts. Ikke la deg forvirre av ordet “scripts”, det er like enkelt som å installere et vanlig tillegg, bare litt annerledes. Det er selve scriptene som virkelig får ting til å skje. Først må du altså installere Greasemonkey, og det finner du her.

Det er tusenvis av script og det handler bare om å finne de rette scriptene, og her er noen eksempler på Greasemonkey-scripts:

Gjør bildesøkene dine i Google bedre. Finn bilder fra Flickr, MySpace rett fra Google-søket.

“Alle” har kommet bort i situasjoner der man må laste ned filer fra fildelingssider som blant annet Rapidshare og MegaUpload. Felles for dem alle er at man må vente i alt fra 60 sekunder til 3 minutter før selve nedlastingen starter. Med NoDelay hopper man over denne ventingen og taes direkte til nedlastingen. Genialt, ikke sant?

Er du lei av at Facebook-profilen din blir lesset ned av unødvendig applikasjonssøppel? Ta oppvasken med Facebook Profile Cleaner. Dette snedige scriptet fjerner alt dette applikasjonsrotet fra profilen din en gang for alle.

4: URL Fixer

De fleste er vel raskere enn det fingrene tillater en gang i blant, noe som ofte resulterer i at man skriver feil. Å skrive feil i URL-er er heller ikke noe unntak. URL Fixer retter automatisk disse feilene og sender deg forhåpentligvis til den siden du faktisk skulle til. Er ikke mer å si om dette scriptet annet enn at du får tak i det her.

Mange flere!

Da er vi ferdige for denne gang, men vi kommer tilbake med del 2 i denne artikkelserien om kort tid, så her er det bare å følge med!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB