Start programmer raskt med Launchy


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 27. november 2009, kl. 21:05

Start programmer raskt med Launchy. Med plugins og skins kan du selv velge hvordan du vil Launchy skal fungere og se ut. (Ill. Teknologia)

Start programmer raskt med Launchy. Med plugins og skins kan du selv velge hvordan du vil Launchy skal fungere og se ut. (Ill. Teknologia)

Erstatter søkefunksjonen i Vista og Windows 7

I Windows Vista og 7 finnes det en søkefunksjon rett i startmenyen, og dette gjør det mye enklere å finne filer som befinner seg her. Denne funksjonen er ikke helt optimal for den avanserte bruker, og det er heller ikke den raskeste veien å gå.  Søkefunksjonen finnes ikke i det hele tatt i XP, noe som kan gjøre det ganske tungvindt å starte og finne programmer. Det er nettopp her gratisprogrammet Launchy kommer inn i bildet. Programmer er for øvrig i Open Source, og finnes for både Windows og Linux.

Start programmet raskt og enkelt

Programmet er en programoppstarter som lar deg starte program ved kun noen få tastetrykk. Launchy er imidlertid mye mer enn en programoppstarter. Men la oss ta oppstartsfunksjonen først. Hele poenget med Launchy er å la deg starte programmer mye raskere enn ellers. Ved å trykke en tastekombinasjon dukker programmets grensesnitt opp. Dette er en boks som er utformet som en søkefelt. La oss si at vi vil starte Windows Media Player i Windows. Da trykker jeg «ALT+SPACE» (standard tastekombinasjon) for å få opp programmets grensesnitt. Jeg skriver da «Windows Media Player», og trykker enter. Windows Media Player starter da automatisk. Legg merke til at du ikke nødvendigvis trenger å skrive inn hele navnet på programmet du vil starte. I mitt eksempel med Windows Media Player, fant Launchy programmet allerede etter jeg hadde skrevet «Windows Med..». Dermed er det svært tidsparende å bruke Launchy.

Det som gjør  Launchy så bra, er muligheten for indeksering av andre ting enn bare program. Du kan også indeksere dokumenter, musikk, bilder og alle andre filer du har på maskinen. Du eneste du trenger å gjøre er å velge mappene du vil skal indekseres, og legge til filendelsen på filen. For eksempel kan jeg legge til mappen «Musikk», og legge til filendelsen «MP3». Da vil Launchy finne alle sanger i denne mappen, med filendelsen MP3. Noe annet som er bra med Launchy er at det indekserer alle bokmerkene dine i både Internet Explorer og Firefox.

Det siste jeg vil si om funksjoner, er at Launchy også er en kalkulator. Hvis du åpner Launchy og for eksempel skriver «14/2», vi programmet dele 14 på 2, og ende opp med 7. Dette skjer raskt, og det er ikke noe ventetid før resultatet kommer opp.

Plugins og skins

Noe av det beste med Launchy er muligheten for å laste ned såkalte plugins. Dette er utvidelser som gir programmet flere funksjoner utover det som finnes allerede. Du finner plugins på denne siden. Det andre jeg mener gjør Launchy så bra, er at det finnes mange skins for programmet. Dette er «draktene» til programmet, som endrer hvordan Launchy ser ut. Du finner mange skins på denne siden.

Last ned selv

Launchy er gratis, og anbefales sterkt. Undertegnede har selv sluttet å bruke startmenyen i Windows 7, da Launchy gir mer funksjonalitet og ikke minst ser bedre ut. Programmet finnes for både Linux og Windows! Hvis du syntes dette hørtes interessant ut, så anbefaler jeg deg å laste ned Launchy, og det finner du her: launchy.net

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB