Chatroulette: internetts nye hit


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 17. februar 2010, kl. 17:53

For oss som er over gjennomsnittet interessert i data hender det titt og ofte at vi møter nye tjenester på nettet. Alt det nye som får oppmerksomhet må vi bare sjekke, kun av ren nysgjerrighet. Chatroulette er derimot noe av det merkeligste og rareste jeg har sett på nettet – og det sier litt. Med dette mener jeg egentlig ikke selve tjenesten, for den er egentlig veldig enkel og grei, men jeg mener det du møter ved å bruke tjenesten.

Hva er Chatroulette?

På Chatroulette møter du helt tilfeldige mennesker. Ja det stemmer, HELT tilfeldige mennesker. Og hvordan «møter» du dem? Jo, du gjør det via et webkamera. For hele poenget med Chatroulette, er at du skal kunne se mennesker som sitter foran et kamera, men det som gjør det hele moro, er at du ikke aner hvem du kommer til å møte. Du trenger imidlertid ikke å vise deg selv med webkamera, men de du møter vil sannsynligvis logge av med en gang de ser at du ikke viser ditt ansikt.

Dersom du godtar å vise frem ditt sanne ansikt har du større sjanse for å kunne føre en samtale med din «partner». Du kan enten kommunisere via en mikrofon, eller ved hjelp av den innebygde chatten. En gjennomsnittlig samtale var imidlertid ikke lenge, og noen ganger kan der være like greit.

Det er litt av hvert å finne på Chatroulette!

Det er litt av hvert å finne på Chatroulette!

Utrolig mye rart

Aller først burde jeg vel advare deg: går du inn på chatroulette.com blir du nok der en stund, det er nemlig svært avhengighetsskapende! Grunnen til det er rett og slett at du møter en ny personlighet for hvert «Next»-klikk du foretar. For det er nemlig så enkelt, du kan bare trykke «Next» for å finne en ny person du kan se på. Og trykker du på denne knappen er sannsynligheten stor for at du innen de nærmeste 30 sekundende får et latteranfall. Det kan nok ikke beskrives godt nok i denne artikkelen, men jeg understreker nok en gang at her finnes det utrolig mye rart. Kanskje møter du en person kledd ut som en katt, kanskje møter du en mann med BH, kanskje møter du en «puppeteller» som ber deg om å vise puppene. Kanskje møter du 3 jenter som kniser når de ser deg,  ellers så møter du en avkledd person som viser litt for mye foran kamera.

Og det er dette som kanskje bli problemet til Chatroulette. Det kan fort forvandles til å bli en ren pornoside, hvor nesten alle viser fram sin egen kropp. For det finnes allerede mye av dette. For hvert femtende klikk møter du kanskje på et legeme du helst ikke vil se. Derfor er «Next»-knappen god å ha. Det er heller ingen hemmelighet at langt over halvparten av brukerne er menn, i alle aldre, på utkikk etter jenter/damer (menn?). Det finnes heldigivis unntak, for uten dem hadde i hvertfall ikke jeg sjekket ut tjenesten. Det finnes mye kvalmt, men de morsomme unntakene gjør det verdt besøket. Uansett, dette er mange timer med moro, mye av tiden i alle fall.

Vokser enormt fort

Det er ingen tvil om at dette er en tjeneste som er svært populær. Stadig vokser «antall online»-telleren. Det meste jeg har sett i løpet av min tid på Chatroulette var 26000 brukere online samtidig. I desember hadde den kun noen få hundre brukere, så det er lett å se at tjenesten har et enormt potensial. Noe som er verdt å merke seg at denne tjenesten ikke krever noen form for registrering, her er det bare å skrive chatroulette.com i adressefeltet, og trykke på «Start».

Jeg må imidlertid advare dere om at Chatroulette ikke er for de lettskremte. Den egner seg heller ikke for den yngre garde, og foreldre har nå en ny tjeneste de kan holde barna sine unna. Sjansen er uansett stor for at de allerede har vært der inne, for tjenesten har fått ekstremt mye oppmerksomhet i det siste. I følge New York Times er gründeren bak Chatroulette en 17 år gammel gutt fra Moskva.

Du finnes den på chatroulette.com

Blir Chatroulette for ekstremt? – prøv Omegle

Det er liten tvil om at mange finner denne tjenesten alt for ekstrem. Er du av den beskjedne typen kan du heller prøve Omegle. Dette er enkelt forklart nesten det samme som Chatroulette, bortsett fra at webkamera-delen er borte. Her er det kun chattingen som står i sentrum, og selvsagt bruker også denne tjenesten fremmed-prinsippet. Du har ingen som helst anelse om hvem du kommer i kontakt med.

Du finner den på Omegle.com

TinyChat – interessebasert chatting med video

En annen lignende hit er TinyChat – et Chatroulette-lignende konsept. Her kan du også chatte med fremmede, men i følge TechCrunch kan du her delta i grupper hvor du kan chatte, med video, med mennesker som interesserer seg for et bestemt tema. Dette betyr at en gruppe for blomsterinteresserte kan opprettes, og at du her kan møte folk som er nettopp interessert i blomster.

Du finner den på tinychat.com

Oppdatert: Etter tips fra @housy legger jeg til et morsomt nettsted: bestofchatroulette.net

[Kilder: TechCrunch og New York Times]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB