Slett filer som er i bruk


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 1. februar 2010, kl. 21:40

Et svært irriterende problem i Windows er at man ofte kan få problemer med å slette filer, mapper etc. Man kan få opp en melding som sier noe som dette : «The action can’t be completed because the folder or a file in it is open i another program. Close the folder or file and try again».  Eller som det kan stå på norsk: «Handlingen kan ikke utføres, fordi filen brukes av en annen person eller er åpnet i et annet program». Begge disse meldingene kommer når man prøver å slette filer som er i bruk av en annen prosess. Løsningen på problemet heter Unlocker.

Slik løser du problemet

Unlocker er et gratis program som legger seg i bakgrunnen etter installasjon. Det du må gjøre nå er å gå til filen du vil ha bort fra systemet. Hvis du prøver å trykke «delete»-knappen nå vil du få opp en av de meldingene jeg har beskrevet ovenfor, ikke sant? Det gjør du så fremt du har dette problemet, ellers ville du sikkert ikke lest dette? Uansett, det du nå må gjøre, er å høyeklikke på filen. Det er her den morsomme delen kommer. Velg «Unlocker» fra høyreklikkmenyen. Da vil en boks komme opp på skjermen, og her vil det være listet opp en del prosesser. Her får du rett og slett muligheten til å avslutte de prosessene som filen bruker.

Vi kan et eksempel fra meg. På min maskin har jeg direktemeldingsklienten Pidgin installert. La oss si at jeg vil slette Pidgin-mappen, samtidig som jeg har Pidgin åpnet. Uten å bruke Unlocker vil jeg få opp denne meldingen:

Pdigin - fil i bruk

Irriterende feilmelding, ikke sant? Vel, nå er ikke dette et problem lenger. (Ill. Teknologia.no)

Det viktige jeg må gjøre nå, er å høyreklikke på mappen. Der velger jeg «Unlocker» fra menyen. Videre kommer det opp en boks som viser meg hvilke prosesser Pidgin bruker. Se bildet under:

Velg"Lås opp" for å låse opp filen, slik at du kan slette den. (Ill. Teknologia.no

Velg"Lås opp" for å låse opp filen, slik at du kan slette den. (Ill. Teknologia.no

Her kan jeg enkelt velge «Lås opp alle». Da vil alle prosessene bli låst opp, og jeg kan endelig fjerne mappen. Du kan også velge «Avslutt prosess», for da vil programmet bli avsluttet, og da kan jeg selvfølgelig slette Pidgin-mappen.

Pidgin-eksempelet er egentlig ikke noe strålende eksempel, da jeg her vet at Pidgin kjører i bakgrunnen, og at det er det som er grunnen til at jeg  ikke kan fjerne mappen. Hadde jeg derimot prøvd å slette en mappe/fil som jeg ikke visste hvilken prosess(er) den brukte, da hadde jeg virkelig sett Unlocker fra sin beste side.

Uansett, Unlocker gjør jobben, og funker. Så langt er jeg fornøyd med programmet. Vi vil gjerne høre fra deg også. Hva synes du om Unlocker? Er det noe som er glemt i denne artikkelen, som definitivt burde vært med?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB