6 grunner til at jeg valgte Linux


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 15. mars 2010, kl. 20:29

Slik ser skrivebordet mitt ut for øyeblikket. Dock'en dere ser nederst heter forresten Gnome Do, sjekke det ut! Hvordan ser ditt skrivebord ut? (Foto: Teknologia)

Slik ser skrivebordet mitt ut for øyeblikket. Dock'en dere ser nederst heter forresten Gnome Do, sjekk det ut! Hvordan ser ditt skrivebord ut? (Foto: Teknologia)

At Teknologia skulle preges av artikler om Linux hadde jeg aldri forestilt meg. Hadde noen sagt til meg at jeg skulle begynne å skrive om det, hadde jeg nok begynt å le. Men det er faktisk tilfelle, jeg, en tidligere fullblods Windows-bruker skriver om Linux.

Grunnen til at jeg velger å skrive om Linux, er ikke bare fordi jeg bruker det selv, men fordi jeg mener Linux, (spesielt Ubuntu) er svært bra! Jeg vil derfor dele noen av grunnene til hvorfor jeg velger Linux (Ubuntu) ovenfor Windows.

1: Det er gratis

Microsoft Windows koster penger, i hvert fall om du skaffer det på lovlig vis. Windows er et operativsystem som er svært utsatt for piratkopiering, nettopp på grunn av at det koster penger. Skaffer du deg Windows fra piratfora er det ulovlig. Punktum. Har du skaffet deg Linux gjennom piratfora derimot, kan du likevel ha god samvittighet. Det er jo gratis, og det spiller ingen rolle hvor du har skaffet det fra. Så at Linux er gratis er en stor fordel, enig?

2: Virus, hva er det?

Hadde det ikke vært deilig å slippe å tenke på det å få virus på maskinen? Det slipper du faktisk med Linux. Sjansen for å få virus, malware, spyware etc. på Linux er nærmest ikke tilstede. Det betyr at du slipper å ha antivirusprogram og masse annet ressurskrevende programvare installert på datamaskinen. Trenger vel ikke utdypes mer, alle er vel enig i at det er deilig å slippe virus…

3: Man har frihet til å velge

Noe av det jeg liker best med Linux er friheten til å velge. Jeg er ikke låst til å bruke diverse programvarer, bare fordi Microsoft vil det. Jeg er ikke låst til å bruke det utseende som Microsoft tilbyr out-of-the-box. Med Linux kan man selv skreddersy OS-et slik man selv vil. Derfor, for første gang, føler jeg meg som herre over min datamaskin.

4: Man kan endre utseende så mye man bare vil

La oss ta Ubuntu som et eksempel. Jeg vil påstå at det standard utseende som følger med Ubuntu ikke er noe som fanger ens oppmerksomhet ved første øyekast. Personlig synes jeg det er fargeløst og kjedelig. Men tar man en titt under panseret, kan man endre utseende så mye man vil. Vil du at OS-et skal se ut som OS X eller Windows 7 er det mulig. Eller du kan skreddersy ditt eget design slik du liker det, ved hjelp av å laste temaer etc. Dette punktet går derfor litt inn i punkt nummer 3 også.

5: Kommer med programvare for det meste

Etter en Windows-installasjon kommer en kjedelig periode. Jeg snakker om installeringen av all programvaren man trenger for å gjøre forskjellige oppgaver på maskinen. For eksempel kontorpakker, multimediaprogrammer (video, lyd). I Linux følger dette med, noe som betyr at du kan gjøre dine oppgaver uten å bruke tid på å installere de. Her er programmer for alle slags oppgaver installert allerede, dette er programmer som videospiller, musikkavspiller, kontorpakke, PDF-leser, og mye mye mer.

6: Det er raskt – selv etter mange måneders bruk

Dette punktet er svært viktig, i hvert fall for meg. Windows er raskt etter en fersk installasjon, men for mange, også for meg, var den kun like de første dagene. Etterhvert som det kom en del programmer inn på maskinen ble den gradvis tregere og tregere, noe som blir svært irriterende. Selvsagt kan man holde farten oppe, men det krever en del jobbing som blant annet innebærer å rydde opp med jevne mellomrom. Det er min erfaring i allefall. Jeg har hatt Linux en liten stund nå, og det fantastiske er at maskinen er like rask som da jeg nettopp hadde installert det. Jeg har installert en mengde programmer, for testing, men ytelsen og farten har ikke blitt dårligere i det hele tatt. Derfor er jeg svært fornøyd med min Ubuntu-installasjon.

Dette er mine grunner!

Jeg har full forståelse for de som ikke er enig med meg i alt det jeg skriver. Hadde i grunn vært fint med en debatt rundt dette, for jeg personlig synes Linux burde få litt mer oppmerksomhet. Gjerne del deres erfaringer og tips, eller kanskje komme med flere grunner til at hvorfor man bør velge Linux over Windows, eller motsatt. Rett meg også hvis jeg har kommet med noen form for feilinformasjon! Bruk kommentarfeltet under 🙂

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB