Amerikanske selskap til kamp mot kinesisk sensur


Christofer Nygård
Publisert 25. mars 2010, kl. 11:08

Neste aktør ut er domeneregistraren GoDaddy, som nå planlegger å kutte all aktivitet i Kina, grunnet nye endringer reglementet for domeneregistrering i landet.

Verdens største domeneregistrar kunne i en uttalelse fortelle at all domeneregistrering via GoDaddy.com fra Kina vil stoppe opp. Det melder Washington Post torsdag.

Det er gnisninger mellom USA og Kina, både når det gjelder internettpolitikk og valutamanipulering. Foto: USAs president Barack Obama møter generalsekretær i det kinesiske kommunistpartiet, Hu Jintao (Wikimedia Commons).

Grunnen til dette er omfattende endringer i kravene for å kunne registrere et domenenavn i Kina. Dette innebærer blant annet at  personen som registrerer et domene må vedlegge bilde av seg selv, samt ekstensiv personlig informasjon.

Dette er en ny kampanje fra kinesiske myndigheter som gjør det lettere å overvåke og kontrollere innholdet på landets nettsteder.

– Vi ble bekymret for motivene bak de økte sikkerhetskravene for registrering av domener i Kina, kunne talsperson for Go Daddy Group, Christine N. Jones fortelle til avisen.

Selskapet stiller seg uforståelig til kinesiske myndigheters håndtering av deres nettsteder i landet.

– Når myndighetene i Kina stenger nettsteder på våre servere, får vi aldri vite hvorfor, fortsetter Jones.

GoDaddys trekk skjer i kjølvannet av Googles avgjørelse om å flytte all aktivitet i Kina til Hong Kong.

I den amerikanske kongressen får både Google og Go Daddy Group støtte. Republikaneren Chris Smith fra New Jersey kaller aksjonene for «historiske og viktige» og ønsker dem velkommen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB