The way back


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 16. desember 2010, kl. 00:38

Janusz er tatt til fange, anklaget for å være spion. Han sitter til avhør da hans kone føres inn i rommet. Etter lang tids tortur kan hun konstatere at anklagene stemmer, og Janusz sendes til et fengsel et øde sted i Sibir.

I fengselet er forholdene umenneskelige og levealderen er lav. Han møtes av hardt arbeid, et strengt styresett blant fangene, lite mat og heftig vær. Men han møter også en gjeng menn som ønsker det samme som han, å komme seg vekk derfra.

En stormfull kveld klarer syv menn å rømme fra leiren; Janusz, Zoran, Valka, Mr. Smith, Tomasz, Voss, og Kazik. De løper gjennom vind, snø og kulde, og Janusz som er vant med å overleve i naturen, tar raskt kommandoen.

Rømmingen fra fengselet var bare begynnelsen. De må komme seg vekk fra land der kommunismen regjerer, og de må unngå å støte på folk. De blir derfor nervøse når Mr. Smith gjør de oppmerksom på at de har blitt forfulgt i flere dager. Forfølgeren er derimot ingen trussel, men heller en følgesvenn. Irena er også den eneste kvinnelige i gruppen.

Gjennom filmen blir vi flyktningene over Sibirs iskalde og ugjestmilde tundra, over store mongolske sletter, gjennom den glohete Gobi-ørkenen og over Himalaya-fjellene, på vei mot India. Noen vil kanskje ikke klare den lange reisen, men for de som når fram, venter friheten.

The Way Back er en sterk film som skildrer menneskets sterke vilje til å føle frihet. Man blir overrasket av karakterenes pågangsmot og utholdenhet, samtidig som man tenker at det de gjør er umenneskelig. Gjennom filmen får vi være med på en fantastisk reise, der naturen er perfekt skildret. Man kan også ta seg i å tenke om det faktisk er fysisk mulig å komme levende gjennom dette.

Skuespillerne gjør rollene sine godt, og de virker troverdige. Det er ikke overraskende at veteranen Ed Harris gjør en god jobb, men det er flere ukjente navn på skuespilleroversikten. Blant dem finner vi Gustaf Skarsgård, Stellan Skarsgårds sønn. Sminking og kostyme er overraskende bra; sår og skader seg ikke påmalte ut, og klærne passer godt inn i bildet.

The Way Back hadde en humpete start, man kan lure på hvordan dette skal gå. Den siste timen sitter man derimot med nervene i høyspenn og frysninger langs ryggen. Rett og slett en gripende film om hva mennesket er i stand til å gå igjennom om man bare har et mål i sikte. Stort pluss for fantastiske naturskildringer.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: The Way Back
Regissør: Peter Weir
Produksjonsår: 2010
Lengde: 2 t 13 min
Sjanger: Adventure/Drama
Skuespillere: Dragos Bucur, Colin Farrell, Ed Harris, Saoirse Ronan, Mark Strong, Jim Sturgess, Gustaf Skarsgård
Tagline: «Their escape was just the beginning.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB