Mennesker i solen


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. mars 2011, kl. 18:26

Ekteparet Svein og Siv er på ferie ett eller annet sted i Sverige sammen med sin sønn, Simon. Svein er en sosialt tilbakestående kåt gris som elsker å skryte. Siv er den bitre mammaen som elsker å fortelle om alt det negative som har skjedd i hennes liv. Hun vil gjerne framstå som en kjærlig mor, men i virkeligheten har hun problem med intimkontakt. Simon har ikke snakket på flere år, dette fordi han ikke vil i følge moren. Kroppsspråket hans sier derimot mer enn tusen ord.

I hytta bak Svein og Siv, bor Stig og Ingrid. Stig fremstår for allmennheten som en mann ingen kan knekke. Privat er han kontrollerende, har aggresjonsproblemer og eksepsjonelt flink til å påpeke feil hos sin kjære Ingrid. Ingrid er på den andre siden alt for flink til å si «unnskyld». Hun er nervøs og redd for å gjøre feil; hun biter negler, og er ekstremt opptatt av at alt til en hver tid skal være i den absolutt skjønneste orden.

Det er Sankthansaften når disse to familiene møter hverandre for første gang. Svein foreslår at de skal spise middag sammen. Dette faller ikke helt i smak hos de andre, men ingen klarer å si i mot han. Et stykke inn i middagen kommer det en ny leietaker til hytten vedsiden av. Det er danske Fru Sørensen, og hun blir sittende på terrassen siden hun ikke har noen nøkkel.

Utover i filmen blir Fru Sørensen dommedagsprofeten i gjengen. Rare ting begynner å skje, men Svein, Siv, Ingrid og Stig prøver å late som om alt er normalt.

Filmen handler om fire personer som hver er en karakterisering av en nordmann vi helst ikke ønsker å være. Filmen er basert på svenske Jonas Gardells skuespill, og det at en svenske har skrevet disse karakterskildringene av nordmenn, sier litt om hvordan vi kan fremstå på våre berømte svenskeferier.

Vel, jordens undergang nærmer seg, men spesialeffektene er ikke på langt nær det de burde være, og skuespillerne prøver å redde stumpene. Avslutningsscenen er overraskende på en ikke overraskende måte. Du hadde kanskje ikke tenkt at det skulle være slik, men når det først skjer er det helt innlysende at det var akkurat slik det skulle være.

Norske filmer har en tendens til enten å være seriøse, skumle eller morsomme. Slik er ikke Mennesker i solen. I denne filmen skjer verdens undergang, samtidig som personene i filmen gjør dette til en positiv og morsom hendelse.

Mennesker i solen levde ikke helt opp til forventningene. Likevel er det verdt å se skuespillerne i action, og den lille, stumme godgutten med et fantastisk kroppsspråk, redder i stor grad denne filmen.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Mennesker i solen
Regissør: Per-Olav Sørensen
Produksjonsår: 2011
Lengde: 78 min
Sjanger: Comedy
Skuespillere: Ghita Nørby, Ingar Helge Gimle, Kjersti Holmen, Ane Dahl Torp, Jon Øigarden, Oscar Lunde

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB