{Mac} Alfred – genial applikasjonsstarter


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 1. august 2011, kl. 13:48

På datamaskinen gjør man ofte de samme oppgavene flere ganger om dagen, og man åpner de samme programmene gang på gang. Alfred er en gratis applikasjon som lar deg starte applikasjoner på et blunk. Vi har skrevet om Launchy og Blaze, to lignende program for Windows, men nå skriver vi altså om en applikasjon kun for Mac.

Alfred kan lastes ned fra alfredapp.com og er gratis. Man kan få en Powerpack-versjon med noen flere funksjoner, men vår erfaring er at man klarer seg i lange baner med gratisversjonen.

Når man har intallert Alfred App kan man starte programmet og klikke på den lille stjernen helt øverst i høyre hjørne. Da vil man få opp et panel hvor man kan endre diverse innstillinger. Blant annet så kan man definere en tastatursnarvei slik at man enkelt kan få opp Alfred-vinduet. Undertegnede har valgt at man skal trykke på Option-tasten to ganger for å få opp vinduet. Man velger selv tastatursnarvei, men pass på at det tastaturkombinasjonen er ledig, det vil si, ikke brukes av noe annet.

Når du nå vil starte et program kan du få frem alfred-vinduet ved hjelp av din tastatursnarvei, og begynne å skrive inn navnet på applikasjonen du vil starte. For eksempel så kan du skrive «saf» når du vil starte Safari. Når du ser at applikasjonen dukker opp i listen er det bare å trykke enter. Dermed starter applikasjonen, og du har spart litt tid. Samme fremgangsmåte følges for alle applikasjoner. Mye av kraften i Alfred App ligger i funksjoner som lar deg finne filer på din Mac. Prøv å skriv «find» og deretter navnet på det du vil finne på datamaskinen, det være seg bilder, dokumenter og filmer. Alfred App vil automatisk finne filen på datmaskinen, og når du trykker open vil Finder åpne seg, og du kan åpne filen. Genialt, ikke sant? 🙂

Det vil snart komme en mer detaljert video hvor vi går gjennom Alfred App. I mellomtiden kan du leke deg selv, og ta en titt i innstillingene til applikasjonen, og se hvor mye som faktisk kan gjøres med applikasjonen. Alfred App burde vært obligatorisk installert på enhver Mac.

Alfredapp.com, altså.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB