(Oppdatert) Stor oversikt: gratis programvare for Mac


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 16. august 2011, kl. 00:00

Windows er som kjent det mest brukte operativsystemet i verden i dag, men Mac OS er i stor vekst, og i denne oversikten vil dere finne mengder av gratis programvare for Mac. Alle applikasjoner (programmer) vi lister opp er gratis. Applikasjonene er satt opp i vilkårlig rekkefølge, men vi har delt de opp i forskjellige kategorier, slik at man enkelt kan finne en applikasjon i en bestemt kategori. Kos dere med gratis programvare!

Produktivitet

Alfred App

Tid er penger. Derfor er Alfred en kjekk applikasjon som de fleste vil sette pris på. Alfred er en gratis applikasjon som lar deg starte applikasjoner på et blunk. Ved kun få tastetrykk kan du starte applikasjoner, gjøre søk, finne filer og mye mer. Et must for Mac-brukere! Lastes ned fra alfredapp.com

Quicksilver

Samme konsept som Alfred App. Quicksilver utivkles ikke lengre, og Alfred App sees på som en applikasjon som har tatt steget videre fra Quicksilver. Hvis du vil prøve Quicksilver så kan du laste det ned HER.

Evernote

I dagens travle samfunn kan det være vanskelig å holde oversikt over gjøremål. Med Evernote kan du enkelt notere hva du skal huske, og det beste av alt; applikasjonen finnes også for iPhone, iPad, Windows, Android – you name it. Med en Evernote-konto synkroniseres alt mellom enhetene. Hvis du f. eks noterer noe du må huske på din iPhone, så vil dette være synlig i applikasjonen på Mac’en eller på PC-en. Ikke overbevist? Vel, Evernote har også en rekke andre funksjoner, og jeg anbefaler en video Morten Røvik har laget om applikasjonen (hentet fra Mortens blogg).

Cloud

Å dele filer er populært nå til dags. Er du som meg så har du lett overalt etter en enkel måte å dele filer på med andre. Mange applikasjoner tilbyr dette, og mange webapplikasjoner gjør det samme. jeg har aldri sett en så enkel løsning som Cloud. Dette er en liten app som legger seg på menylinjen. For å dele filer med andre drar du rett og slett filen opp til ikonet i menylinjen, og vips, så har filen blitt lastet opp til en server. En link blir automatisk sendt til utklippstavlen, og du kan sende denne lenken til den du vil dele filen med. Så enkelt er det, helt sant!

Ommwriter

Dette var et tips vi fikk fra en veldig hyggelig og dyktig Twitter-bruker, nemlig Lasse Olsen, også kjent som @hanlasse. Applikasjonen er et tilbud til deg som sliter med å være effektiv når du skriver. Enten du er elev, lærer eller journalist så er dette en veldig kjekk applikasjon. Vi lever i en verden hvor sosiale medier har en veldig stor rolle, og det er ikke lenger uvanlig å være med Facebook, Twitter, MSN og lignende, samtidig som man skal arbeide med noe. Multitasking sier du? Vel, det er ikke alltid så lurt å gjøre alt dette samtidig. Noen ganger kan det være lurt å bare konsentrere seg om skrivingen, og det er det Ommwriter fikser for deg. Dette er et helt enkelt tekstvindu som dekker hele skjerområdet, og det er ingen forstyrrende animasjoner, knapper osv. som kan hindre skrivingen. Et must for de som sliter med konsentrasjonen. Last ned applikasjonen fra ommwriter.com

Vi publiserer saken forløpig, også vil vi oppdatere denne listen jevnlig. Men; om dere har et tips til en app, kanskje en som er bedre enn de som er på listen, så si ifra. Skriv en kommentar, eller send en e-post til oyvind@teknologia.no.

Internett

1Password

En passordhusker som går ut på at du kun trenger å huske ett passord for å kunne logge på alle nettsider du har registrert deg på. Tar vare på detaljer om blant annet bankkort og førerkort i tillegg. Les mer i vår fullstendige artikkel.

Twitter

Det finnes en rekke Twitter-applikasjoner der ute, men vi kan varmt anbefale Twitters offisielle app, nemlig «Twitter». Den er enkel og grei, og ja, rett og slett fungerer. Twitter kan fås gjennom App Store – klikk her

Hotspot Shield

En klassiker. Dette er et program som lager et lite privat nettverk som skjuler at du har en norsk IP-adresse. Vel, hvorfor skal det være nyttig? Videotjenester som blant annet Hulu er utilgjengelig i Norge, men med Hotspot Shield får du muligheten til å se gratis TV-serier, nettopp fordi man med det programmet skjuler sin egentlige IP-adresse. Dette er nødvendig for at Hulu ikke skal kunne se at du befinner deg i Norge. Genialt, enkelt og ikke minst; gratis! Hotspot Shield lastes ned her.

Sparrow Lite

Dette er en fin liten Gmail-applikasjon. Med denne kan du enkelt lese, skrive og sende e-post med din Google-konto. Her er det enkelt og greit e-posten som står i fokus, ikke noe annet. Enkel, men veldig bra Gmail-klient. Fås i App Store – klikk herNoe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB