Hvor går veien for Linux?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. september 2011, kl. 01:23

Undertegnede har ved flere anledninger skrevet om Linux. En periode var faktisk siden vår full av artikler som omhandlet Linux. Dette var fordi undertegnede faktisk ble «frelst» av Linux, og ble i en periode helt avhengig av «pingvinen». Det var flere grunner til at jeg tok i bruk Linux, noen av dem kan du lese her. Til slutt ble dessverre ikke disse grunnene nok til at Linux-universet fikk beholde meg. I dagens dataverden møter man ofte situasjoner hvor enkelte programmer kreves for å utføre en bestemt oppgave. Problemet for undertegnede ble at disse programmene ikke fantes for Linux. Det gikk dog an å få til disse programmene sånn halvveis via emulatorer som blant annet Wine, men dette ble aldri noen optimal løsning.

Selv om Linux fungerte veldig godt til dagligdagse oppgaver, for den gjennomsnittlige brukeren, holdt den ikke mål for meg. For min del snakker vi om Ubuntu, den mest populære distribusjonen. Dette, sammen med en del kompatibilitetsproblemer med skrivere, førte til at jeg måtte krype til korset å gå noen steg tilbake, nemlig til Windows.

Linux har per i dag ikke en stor andel av datamaskinbrukere i verden, og de fleste sverger til enten Windows eller Mac. Nå har også iOS og Android blitt sterke i operativsystemverden, og gjør ikke akkurat livet enklere for Linux. Det er etter min mening synd at Linux ikke har flere brukere, for det er faktisk en veldig god plattform. Distribusjoner som Ubuntu og Linux Mint kan for mange være et veldig godt alternativ til Windows og Mac, og for mange er det ikke nødvendig med noe mer.

Men, så lenge Linux sliter med drivere, blant annet til skjermkort (spesielt ATI), skrivere etc, vil ikke Linux kunne klatre oppover i markedet.

Min spådom er at Linux om få år vi være helt borte, og at Windows, og kanskje spesielt Mac, vil få enda flere brukere. Jeg tror mange ser på Linux som «gammeldags» og utdøende. Å være Linux-bruker kan også føles ensomt, det kan jeg selv skrive under på. Jeg møtte i løpet av min Ubuntu-tid absolutt ingen andre Linux-brukere. Merkelig.

Faktisk har jeg ikke lest én Linux-nyhet på mange måneder, rett og slett fordi de ikke er i mediene, og det virker på meg som at Linux bare blir mindre og mindre. Stemmer dette? Er det fortsatt liv i Linux der ute?

Jeg gjør oppmerksom på at dette er min spådom, og du kan selvfølgelig være uenig. Det håper jeg i hvert fall du er.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB