Sikker backup på nett med Jotta


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 4. september 2011, kl. 14:37

Mange har spådd at alt vi foretar oss på datamaskinen i fremtiden kun vil foregå i nettskyen. Det er spådd at vi ikke i fremtiden kommer til å lagre filer på datamaskinen. Vi ser at utviklingen dreier mer og mer mot dette, men på nåværende tidspunkt er det kanskje best med en «ja takk, begge deler»-løsning. Nemlig å lagre lokalt på datamaskinen, og i nettskyen.

Vi lagrer dokumenter, bilder, videoer filer på harddisken vår, men dette er en sårbar løsning. Man kan aldri stole fullt og helt på en harddisk, og dermed kan det være lurt å lagre disse filene på flere steder slik at man er sikker selv om harddisken krasjer.

Sikker backup

Jotta er laget av et norsk selskap, og har som formål å tilby brukere sikker backup av filer. Med 2 gb gratis lagringsplass kan alle og enhver lagre både dokumenter, musikk og filer, og føle seg trygg på at filene er trygge. Dersom man ønsker mer lagringsplass kan man åpne lommeboka og hente frem 25 kroner hver måned for 10 gb lagringsplass, og 49 kroner for ubegrenset plass. Det er etter vår mening ikke mye å si på prisen; 49 kroner for ubegrenset lagringsplass er absolutt ingen upris.

For de fleste plattformer

Jotta har gjort jobben sin skikkelig og laget applikasjoner både for Windows, Mac, iOS og Android. Dette dekker de flestes behov, men Linux-brukere får dessverre ikke ta del i Jotta-eventyret. Vi vet ikke hvorfor, men de ser muligens ikke på Linux som en lønnsom plattform.

Jotta jobber i bakgrunnen på datamaskinen, og er ikke særlig forstyrrende; det liker vi. Man velger selv hvilke mapper som det skal tas backup av, og når man har valgt disse er det ikke stort mer man trenger å gjøre; Jotta tar seg av resten. Jotta følger ikke noe tidskjema når det gjelder tidspunkter for backup. Den tar kun backup når det skjer endringer i filer. Dette betyr at Jotta ikke gjør noe dersom det ikke skjer noen endringer i filene. Så, etter første gang du har hatt backup, holder Jotta seg rolig helt til nye endringer skjer. Dette synes vi er en veldig god løsning, og gjør det veldig enkelt å være bruker av tjenesten. Det er mye bra å si om Jotta, men én siste ting vil vi trekke frem, og det er versjonshistorikken. Jotta tar vare på de 5 siste versjonene av filene, noe som betyr at du ikke trenger å bekymre deg dersom du f. eks har et dokument du har lagret, og du plutselig lagrer noe helt annet på dette dokumentet, ved et uhell. Siden Jotta har de 5 siste versjonene av dette dokumentet kan du enkelt hente frem den versjonen som du leter etter.

Tilgang fra nettleseren

Du har full tilgang på filene dine via nettleseren. Dersom man har tatt backup fra datamaskinen din lastes jo disse opp til en server, og fra nettleseren kan du enkelt se og laste ned filene. Oppbyggingen har samme struktur som på datamaskinen, så det er svært enkelt å navigere i nettleseren.

Opp til 100 gb gratis lagringplass

Dersom du har lyst på mer enn 2 gb gratis lagringsplass så er dette mulig; man må bare gjøre en liten innsats. Jotta har nemlig et invitasjonssystem som lar deg som bruker invitere andre til å bli Jotta-bruker. Dersom den du inviterer til Jotta faktisk registrerer seg som bruker, får du som sendte invitasjonen ytterligere 2 gb! Du kan altså ved å invitere én person doble din lagringsplass. Slik kan du holde på helt til du har nådd 100 gb!

Vi like Jotta svært godt og kan anbefale dette programmet til alle og enhver. Vi har testet det en stund, i løpet av tiden tiden har vi hatt få problemer. Det skal imidlertid sies at vi slet litt i startet med å få lastet opp en mappe, uten av vi vet årsaken til dette.

Uansett så anbefaler vi Jotta, og vil du støtte opp om et norsk selskap så pek nettleseren til Jotta.no og opprett en brukerkonto.

Jotta.no

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB