FILM: Arme Riddere


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 1. desember 2011, kl. 20:40

Oscar Svendson våkner i en litt snuskete butikk med en avsagd hagle i hånden og en svær dame liggende over seg. Hun er død, og det er de sju andre som ligger strødd rundt han også. Foran han står derimot den høyst levende kripos-etterforsker Solør, og han ser ikke blid ut. Blodig og tilgriset blir Oscar tatt med inn til avhør, der han forteller om hva som skjedde før han våknet på gulvet i butikken.

1 739 361 kroner. Dette er summen Oscar og tippelaget hans nettopp har vunnet i tipping. Oscar er sjef på Evergreens. De produserer plastikktrær, og hit kan tidligere kriminelle komme for å få seg en jobb. De tre andre i tippelaget er Billy Utomjordet, Thor Eggen og Dan Treschow, alle sammen ansatte på Evergreens og i motsetning til Oscar, tidligere kriminelle.

Hva blir 1 739 361 delt på fire? Er det ikke enklere å dele på tre? Eller kanskje to? Det enkleste er vel å dele på én? Norsk Tipping ringer til Oscar og lurer på om de trenger rådgivning angående den store summen penger, men tippelaget har allerede planene klare; øksen er funnet frem. Litt senere, på Evergreens, starter juletremaskinen. En liten stund senere kommer det røde juletre ut av den.

Det er kanskje en enklere matematisk jobb å dele 1 739 361 på én, men i praksis trenger det ikke å være like lett. Spikerpistoler skyter dødelige skudd, og det samme gjør skytevåpen. Hvem som kommer levende unna kampen om kronene, vil tiden vise. Og etterpå, så blir det jul.

Arme Riddere er ikke som alle andre julefilmer. Joda, så handler den til dels om juletrær, og det er for så vidt snart jul både i filmen og i virkeligheten. Der stopper imidlertid også likhetene med andre julefilmer.

Arme Riddere er en grå film om grådighet. Det er utrolig å se hvor egoistisk et menneske blir hvis det kommer penger inn i bildet.

Filmen har en spennende filming med veksling mellom avhør og tidligere hendelser. Det er ikke mange scener hvor man ler så tårene renner, men man kan nok trekke på smilebåndet av de dumme politimennene som så febrilsk prøver å ta de heller ikke fullt så intelligente kriminelle.

Skuespillerne er en god blanding av nytt og gammelt. Fridtjov Såheim og Mads Ousdal er som alltid stødige i sine roller, og Henrik Mestad spiller like sær som han alltid gjør. Den ikke fullt så kjente Kyrre Hellum spiller rollen som Oscar godt, og han vil vi nok se mer av fremover. Også Marie Blokhus gjør sin rolle som stiv og følelsesløs kriposdame med stor overbevisning.

Likevel blir Arme Riddere en smule opplagt. Det finnes hele tiden små hint om hva som kommer til å skje, så det er få overraskelser ute og går. Hvis du derimot vil ha en real dose actionkomedie i høstmørket (det er vel kanskje vintermørket selv om snøen enda ikke er her), og samtidig få en ørliten smule julefølelse, så er Arme Riddere verdt turen.

 

 


INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Arme Riddere
Regissør: Magnus Martens
Produksjonsår: 2011    Premiere: 2. desember 2011
Lengde: 1 t 26 min
Sjanger:
Action/comedy
Skuespillere:
Mads Ousdal, Kyrre Hellum, Henrik Mestad, Andreas Cappelen, Arthur Berning, Fridtjov Såheim, Lena Ellingsen, Marie Blokhus

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB