FILM: Min elskede


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 5. desember 2011, kl. 18:41

I 2006 giftet journalisten Laila Lanes seg med tidligere fiskeriminister Jan Henry Olsen. To år senere sto Laila og Jan Henry frem i media og fortalte at Jan Henry hadde fått Alzheimers. I ettertid har sykdommen virkelig blitt satt på dagsordenen, og Laila og Jan Henrys historie skapte enorm interesse verden over.

I Min elskede følger vi Laila og Jan Henry gjennom deres hverdag fra oktober 2008 til oktober 2009. Vi får være med på oppturer og nedturer, som da Jan Henry ikke fant vannet, eller da han ringte for å si at han hadde det bra. Og Laila gjør så godt hun kan, for en gang i 2006 gav hun et løfte: i gode og onde dager.

Min elskede er en rørende dokumentar om kjærligheten mellom to mennesker. Følelsene Laila og Jan Henry viser for hverandre, får tårene frem ved flere anledninger. Samtidig blir man også varm om hjertet av den omsorgen Laila viser for sin ektemann.

Min elskede tar opp et vanskelig tema: Alzheimers. Den helt usminkede sannheten rundt sykdommen kommer frem; ingenting legges skjul på. Derfor er denne filmen en viktig film som viser oss hvor skjørt livet er, og at vi må ta vare på og sette pris på det vi har. Vi vet ikke hvor lenge vi har det.

Det er ikke til å legge skjul på at denne dokumentaren ikke har særlig mye bedre filmkvalitet enn andre i sin sjanger. Lyden er til tider ubehagelig høy, og bildets klarhet er sjeldent helt på topp. Dessuten hopper filmen mye, og det er vanskelig å vite tid og sted. En idé kunne ha vært å få noen undertitler for å vise nettopp dette. Man klarer likevel til en viss grad å legge disse tingene til side, nettopp på grunn av den gode historien som blir fortalt.

I disse hektiske førjulstider vil Min elskede være et behagelig avbrekk, men også en tankevekker; hvor heldige er vi ikke så lenge vi er friske?


INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Min elskede
Regissør:
Hilde Korsæth
Produksjonsår:
2011    Premiere: 9. desember 2011
Lengde:
1t 11min
Sjanger:
Dokumentar
Skuespillere:
Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB