FILM: Thale


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. februar 2012, kl. 22:28

Åstedsvaskerne Leo og Elvis holder på å skrape opp levningene etter en mann ved en hytte, idet Elvis oppdager en hemmelig inngang til en kjeller. De to går ned og finner flere rom med slitt, elektronisk utstyr, skumle tegninger og gamle blikkbokser med mat. De overser helt badekaret som står i kroken. Vel, enn så lenge.

Thale er ikke som alle andre. Hun snakker ikke; ser bare skremt bort på Leo og Elvis. Men hun reagerer på navnet sitt, og hun virker ufarlig. Leo og Elvis får beskjed av politiet om å vente sammen med henne til de kommer, men tiden trekker ut. Samtidig er både mennesker og huldrer på jakt etter Thale. Men jegerne må passe seg så byttet ikke snur leken.

Thale er en film ulik alle andre. Den er skummel, men ikke for skummel, og den er kvalm, men ikke for kvalm. Rett og slett den perfekte dosen ekkel. Dessuten klarer filmfolkene å gjøre en helt vanlig kjeller med spindelvev skummel på en måte som hverken er overdreven eller tilgjort.

Det er hovedsakelig kun tre skuespillere i Thale. Erlend Nervold og Jon Sigve Skard i rollene som Elvis og Leo er akkurat passe sære og spesielle. De mangler begge ansiktsuttrykk, men det er ikke negativt i denne filmen, heller tvert i mot. Nervold er dessuten ekstremt god til å spy, hvor rart det enn høres ut.

Når det kommer til Silje Reinåmo i rollen som Thale, imponerer hun stort. Legg bare merke til øynene hennes og blikkene hun sender. Reinåmo er rågod på å vise Thales redsel og usikkerhet, samtidig som hennes indre styrke og krefter skinner gjennom.

Det er ikke bare mennesker i denne filmen; også noen huldrer dukker opp. Disse er godt gjennomtenkt og hverken for tilgjort eller for kjedelige. De sklir rett inn i skogen, og fremstår som troverdige skapninger man godt kan finne i den norske naturen.

Det som er bra med Thale, er at man henger med gjennom hele filmen. Selv på noen av de mindre interessante scenene mister man ikke konsentrasjonen. Thale er av de type filmer man kanskje ikke skjønner stort av, men som likevel fascinerer. Derfor bør kanskje filmen sees flere ganger, og dette trekker noe ned. En film er egentlig et kunststykke hvis den lar oss sitte igjen uten å ha skjønt alt, men for kinogjengeren som bare skal se en enkel film på lørdagskvelden, passer nok ikke Thale inn. Men for alle andre: Løp å se!

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Thale
Regissør:
Aleksander Nordaas
Produksjonsår:
2012       Premiere: 17. februar 2012
Lengde:
1 t 16 min
Sjanger:
Fantasy/mystery/thriller
Skuespillere:
Silje Reinåmo, Erlend Nervold, Jon Sigve Skard
Tagline:
«In a cellar, dark and deep, I lay my dearest down to sleep; A secret they would like to keep.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: