Full Altinn-katastrofe


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. mars 2012, kl. 03:09

Altinn.no er et nettsted som svært mange nordmenn besøker i disse dager. Det er nemlig der man leverer selvangivelsen, og «sjekker skatten» som man ofte sier på folkemunne.

Tirsdag var dagen da nordmenn strømmet til Altinn for å finne ut om de var skyldige i skatt, eller om de får igjen på skatten. Svært mange forsøkte å logge seg inn på nettstedet tirsdag, men i år, som i fjor, var pågangen for stor. Tjenesten hadde rett og slett ikke stor nok kapasitet til å tjene alle som forsøke å logge seg inn. Dette resulterte i at mange slet med å logge seg inn.

Utleverte Oslo-mann

Mediene skrev en rekke saker om kapasitetsproblemene, men sirkuset tok ordentlig ikke av før Altinn gikk på sin største blemme i historien: da folk forsøkte å logge seg inn på ettermiddagen, ble folk heller innlogget på en personlig Altinn-side, som tilhørte en mann i 30-årene, fra Oslo. Hvem som helst kunne altså lese opplsyninger om mannen, uten å måtte utføre noen form for hacking.

Da Altinn ble oppmerksomme på dette stengte de siden umiddelbart. Det er likevel et faktum at det potensielt kan være flere tusen som har kommet inn på 30-åringens side. Om mannen får oppreisning for dette er foreløpig uklart.

– Kjempeskandale

Ulf Leirstein i finanskomiteen på Stortinget uttalte følgende til VG Nett:

– Jeg holdt på å falle av stolen da jeg så dette. Jeg er helt satt ut. Altinn har til nå bare vært et irriterende problem for oss. Dette er langt mer alvorlig. Det er en kjempeskandale.

Næringsminister Trond Giske ser også alvorlig på Altinn-svikten.

– Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine på den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin, sier Giske.

Tirsdag kveld var Altinn fortsatt stengt, og det er uvisst når tjenesten åpnes igjen.

Kilde: VG

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: