FILM: Reisen til julestjernen


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 7. november 2012, kl. 14:25

Like før julaften forsvinner prinsesse Gulltopp. Kongen forbanner julestjernen, men får høre om en spådom som sier at prinsessen vil komme tilbake hvis han klarer å finne julestjernen igjen innen ti år har gått. Nå er det siste sjanse til å finne stjernen, men onde krefter er villig til å gjøre alt for at prinsessen ikke kommer tilbake.

De aller fleste har nok sett den originale Reisen til julestjernen fra 1976. I nyinnspillingen er det mye som stemmer overens med originalen, selv om enkelte karakterer har fått mer eller mindre tid i rampelyset. I tillegg er det kommet til noen nye karakterer, blant annet den onde heksens datter.

Reisen til julestjernen begynner med et sammendrag av fortiden. Dette blir gjort i ekte animert eventyrbokstil, for så å gå over til ekte film.

Dessverre syns jeg filmen stresser. Det er så vidt jeg får være med på de forskjellige delene før jeg blir dratt med videre. Jeg rekker derfor ikke å stifte bekjentskap med de forskjellige karakterene. Det er morsomt at regissør Nils Gaup har tatt med eventyrfigurer som Bamse Brakar og Nordavinden, men når det føles som om de bare er med som fyll, blir poengene nesten borte.

Reisen til julestjernen gir meg heller ingen julestemning. Det er ingenting bortsett fra snøen som tilsier at det snart er jul.

Det er både veteraner og nykommere med i Reisen til julestjernen. Felles for dem alle er at rollene overspilles. Kanskje er det meningen, men karakterene blir for stive og lite troverdige. Skal jeg trekke frem en av karakterene, må det bli lille Mose. Han får frem smilet ditt.

Det er nesten ingen musikk i Reisen til julestjernen. For det meste gjør ikke dette noen ting, men i enkelte scener blir savnet etter tonene for stort. Disse scenene kunne blitt løftet mange hakk ved å tilføre litt musikk. Det er trossalt snakk om en barnefilm, og da er lyd og musikk ofte like viktig som bildene.

Reisen til julestjernen samler alt originalen har, pluss litt til. Den kjører sin egen vri på både begynnelsen og slutten, men regissøren kunne med fordel enten holdt seg lenger unna eller nærmere originalen. Slik filmen er nå, er den stressende og lite troverdig både som kopi og som frittstående film, og blir nok ingen ny førjulstradisjon.

 

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Reisen til julestjernen
Regissør:
Nils Gaup
Produksjonsår:
2012     Premiere: 9. november 2012
Lengde:
1 t. 16 min.
Sjanger:
Eventyr/familiefilm
Skuespillere:
Vilde Zeiner, Anders Baasmo Christiansen, Agnes Kittelsen, Jakob Oftebro, Evy Kasseth Røsten, Andreas Cappelen

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB