Anmeldelse: The last of us


Jonas Bäcklund
Publisert 18. juni 2013, kl. 19:23

Menneskeheten har blitt infisert av et ukjent virus, som gjør oss gale og over tid gjør at det gror sopp og faenskap ut av hodene våre. Dette høres kanskje ut som et klassisk zombiespill med motorsag og balltre. Det medfører ikke riktighet.

Foto: Promo

Foto: Promo

For The last of us handler om alt annet enn å drepe zombier. Spillet gir oss en fantastisk historie som burde nå deg helt innerst inne i din kalde gaminghjerterot. Hovedpersonen i spillet, og karakteren du styrer heter Joel. Han er en voksen mann med klare syn for hvordan man skal klare seg i denne apokalyptiske verdenen. Sammen med din venninne, Tess, lever du et ganske så vanlig liv blant de overlevende. De overlevende deles i to grupper, da en gruppe har prøvd å bygge opp et nytt samfunn, og har mye kontroll over byen du bor i. Den andre gruppen kalles Fireflies, og det skal ikke mye til for at det blir konflikt mellom gruppene.

Fireflies starter showet

Du og Tess har planer om å snike dere ut av byen. Der møter dere en kjenning av Tess fra Fireflies. Hennes navn er Marlene, og hun har tatt med seg en liten jente. Ellie. Hun forklarer Joel og Tess at Ellie har overlevd tre uker etter å ha blitt bitt av en infisert. Til vanlig tar infeksjonen form i løpet av to døgn etter et bitt, så et lite håp om å finne en vaksine tennes nok en gang for våre følgesvenner. Ellie må bli fraktet til Fireflies sitt hovedkvarter, der de kan forske videre på en eventuell vaksine. Din og Tess sin oppgave blir å smugle Ellie ut av byen, og inn til Fireflies. Det viser seg å ikke være så enkelt.

Historien tilspisser seg videre. Miljøet er utrolig, med en blanding av nedlagte og gjengrodde byer, til lydløse og vakre skoger. Dialogene er troverdige og gode. Mye av historien pendler rundt dialog i spillet, og cutscenes. Alle personene du holder deg rundt og de du møter på veien gir deg en ny brikke i det store historiepuslespillet.

Foto: Promo

Foto: Promo

Godt gameplay

Styringen både på transportetapper og i kamp mot både mennesker og zombier føles god. Det er lite problemer å gjøre de bevegelsene du ønsker, noe som gjør spillet til en generell god opplevelse. Hele tiden plukker du opp nye våpen, og du må være forsiktig med ammunisjonen. For å sitere Joel:

– Make every bullet count

Andre fine ting som hjelper deg videre er at du kan modifisere våpen, og lage medikamenter og bomber. Du må for eksempel samle en saks og litt teip, som du kan sette på enden av balltreet ditt, for å enkelt drepe en fiende med ett slag. I tillegg kan du lage spikerbomber, røykbomber, bandasje osv. Jeg liker også måten de bytter mellom nervepirrende action og snikepartier, til puzzles og utforskning. Det er noen situasjoner der manøvringen er småekkel. Da er det ofte fordi du enten bærer på noe, for eksempel en stige eller en palle. Men det er i utgangspunktet småprik fra min side.

Foto: Promo

Foto: Promo

Konklusjon

Spillet har en fantastisk historie, som bygger på et miljø som viser oss hvordan mennesker vil reagere og oppføre seg under en apokalypse. Verdenen og personene du møter er svært troverdige, og den som ikke sitter med en liten tåre i øyekroken på slutten av dette spillet, kan gjerne ta seg opp til flere boller. Spillet er svært gjennomført fra stort sett topp til tå, og du får et personlig forhold til hver og en av de fantastiske karakterene vi møter. Historien fortelles som en blanding mellom film og spill, uten at spillfølelsen svekkes av den grunn.

PS: Sjekk også ut Playstation Norges interaktive historie basert på The last of us: http://www.desiste.no


terning5

 
Fakta:
Lanseres: 14.06.2013
Plattform: Playstation 3
Anmeldelsen er spilt på: Playstation 3
Sjanger: RPG, Action, Adventure, Horror
Utvikler: Naughty Dog
Utgiver: Sony Computer Entertainment
Aldergrense: 18

Se trailer til The last of us her:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB