Opera med ny nettleser for nettbrett


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. september 2013, kl. 16:54

Coast er Operas nye satsing på nettbrett. Foto: Øyvind Skogmo Hansen / Teknologia.no

Coast er Operas nye satsing på nettbrett. Foto: Øyvind Skogmo Hansen / Teknologia.no

Tenker nytt med sin nye nettleser Coast. 

Opera Software har akkurat sluppet en helt ny nettleser for iPad. Nettleseren har fått navnet Coast, og ser ganske så annerledes ut sammenlignet med dagens nettlesere på nettbrett.

Det norske teknologiselskapet har gått bort fra det tradisjonelle grensesnittet med menyer, adressefelt og bokmerker. Folkene hos opera har i stedet gått over til en et grensesnitt med en hjemskjerm uten overflødige ikoner.

Opera: Nettleserne har ikke fulgt med på nettbrettfronten

I en pressemelding forklarer Opera Software hvorfor de har utviklet en helt ny nettleser: De mener nettleserne vi har i dag ikke har fulgt med i utviklingen på nettbrettfronten og at det var nødvendig å tenke nytt.

Dagens nettlesere på nettbrett og mobil tilpasser seg etter skjermstørrelsen, enkelt og greit. Det holder ikke, mener Opera.

– Dagens nettsider og appliksjoner inviterer deg til å samhandle på nye måter, men nettleserdesignene for nettbrett har ikke klart å frigjøre seg fra påvirkningen de har fått fra datamaskiner og mobile enheter, sier Coast-sjef Huib Kleinhout, i en pressemelding.

– På nettbrett føltes nettleserne utdatert, sier han.

Innholdet viktigst

Teknologia.no har rukket å ta en liten titt på Coast, og det er ganske tydelig at Opera her har tenkt nytt.

Når man åpner Coast blir man møtt av et grensesnitt som dekker hele skjermen. Øverst finner man en søkeboks. Når man skriver noe her vil man få opp søkeresultater fra Google. Skriver du inn Teknologia.no, vil du bli tatt direkte til teknologia.no.

Saken fortsetter nedenfor. 

Coast har en hjem-knapp som tar deg til startskjermen. Foto: Øyvind Skogmo Hansen / Teknologia.no

Coast har en hjem-knapp som tar deg til startskjermen. Foto: Øyvind Skogmo Hansen / Teknologia.no

Under søkefeltet fnner man en liste over populære nettsteder – satt opp som ikoner i en slags «grid» (se bilde øverst i saken).

Bytt faner med sveiping

Når man er inne på en nettside, er det et synlig ikon like over den fysiske hjem-knappen på iPad-en. Ikonet, la oss kalle det «grid»-ikonet, tar deg tilbake til hjemskjermen i nettleseren.

Nederst i høyre hjørne har man en faneknapp – trykker man på denne får man opp en oversikt over alle faner som er åpen. Man kan sveipe til siden for å bytte fane.

Foreløpig er Coast kun lansert til iPad, og Opera har ikke sagt noe om det er planlagt lansering for andre plattformer. Det er likevel stor sannsynlighet for at i hvert fall Android står i planbøkene til Opera.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB