Blir Kickstarter-prosjektet en suksess?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 16. oktober 2013, kl. 23:43

Er det mulig å forutsi om et Kickstarter-prosjekt blir en suksess eller ikke? Foto: Kickstarter

Er det mulig å forutsi om et Kickstarter-prosjekt blir en suksess eller ikke? Foto: Kickstarter

Forskere hevder å kunne forutsi om et Kickstarter-prosjekt lykkes eller ikke. 

Kickstarter er et populært sted der gründere og oppstartsselskaper legger ut nye idéer – alt fra nye teknologiske nyvinninger til idéer om spillefilmer og fjernstyrte kakkerlakker.

Men er det mulig å forutsi om et Kickstarter-prosjekt blir en suksess eller ikke på forhånd? Ja, mener Vincent Etter og hans Sveitsiske forskerkolleger, ifølge The Guardian.

Forskerne hevder de kan spå utfallet av prosjekter på Kickstarter allerede fire timer etter at prosjektene er lagt ut på nettstedet. Det kommer frem i en ny rapport publisert av Etter og hans kolleger.

Foto: Vincent Etter

Foto: Vincent Etter

For å kunne forutsi dette bruker forskerne informasjon om interessen rundt prosjektene på Twitter. I tillegg bruker de informasjon om antall personer som «backer» prosjektet og hvor mye penger prosjektet har skaffet totalt på de fire timene.

Ved å kombinere denne informasjonen hevder forskerne å kunne forutsi, med 76 % treffsikkerhet om prosjektet vil bli en suksess eller ikke.

Tidligere har en amerikansk rapport kommet frem til et noen lunde likt resultatet, men med noe mindre treffsikkerhet (68 %). De amerikanske forskere brukte imidlertid tilgjengelig informasjon før Kickstarter-kampanjen var blitt startet. Blant annet så de på beskrivelsen av prosjektet, og for eksempel om det var lastet opp video av prosjektet.

Etter mener det er lurt å legge ned mye tid og krefter på forberede kampanjen, men påpeker at det er viktig å holde den i live også etter at den er startet. Hvis ikke kan det få store konsekvenser for prosjektet.

– Det er ikke umulig å hente seg inn etter en treg start. Det finnes prosjekter som som har brukt en del tid på å «ta av», men som til slutt klarte det, sier Etter til The Guardian.

– Men uansett vil jeg si at dersom prosjektet ditt ikke har tatt av når det har kommet halvveis, er sjansene dine ganske små.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB