Film: Farvel til Mafiaen


Marte Hansen
Publisert 14. oktober 2013, kl. 12:58

Foto: Farvel til mafiaen

Foto: Farvel til mafiaen

Håper vi aldri ses igjen – farvel.

Beryktet mafiaboss Giovanni Mazoni er i vitnebeskyttelsesprogrammet etter å ha plapret om alt og alle, og nå har han og hans familie blitt flyttet til Normandie i Frankriket. Her skal de forsøke å leve normale og stille liv, men dette viser seg fort å bli vanskelig for en familie som er vant til å løse alle problemer med vold.

Både foreldrene og barna havner stadig i trøbbel, og vi får brann og eksplosjoner i hytt og pine. Samtidig er flere av nøkkelpersonene fra mafiamiljøet på jakt etter dem for å få hevn.

Farvel til mafiaen prøver å kopiere Lillyhammer-konseptet, men mislykkes totalt. De dårlige karakterene skal ha mye av skylden for dette. Det er tydelig at vi skal heie på dem på tross av deres feilgrep, men det får da være måte på. Det skal sies at barna er hakket bedre enn foreldrene, da de først og fremst skader ufyselige folk. Likevel er familien ganske forferdelig, og jeg syns synd på de som må beskytte dem og bo i samme nabolag. Ved flere anledninger håpet jeg faktisk at de skulle få som fortjent og bli drept snart.

Filmen skal være en action-komedie, men er alt annet enn morsom. Faktisk beveger den seg innom de fleste sjangere, uten at den gjør det bra i noen av dem. Når det i tillegg spilles på alle stereotyper mulig blir filmen utrolig frustrerende å se på. Amerikanere og franskmenn fremstilles som håpløse, selvopptatte og uvitende.

Og hva er greia med at de sliter med å tilpasse seg den franske kulturen i Normandie? De sier jo selv at familien har bodd i Frankriket en stund allerede; de har bare byttet by. Hvordan kulturforviklinger fortsatt kan være en så sentral del av plottet er for mitt vedkommende totalt uforståelig.

Det triste er at mye ligger til rette for at filmen kunne blitt bra. Luc Besson har lagd noen av tidenes beste filmer, men her har han gjort absolutt alt feil.  Martin Scorsese er med som produsent og skuespillerlisten består av kjente og etablerte navn, uten at det er til noe hjelp. I tillegg er det klart at budsjettet ikke er problemet, da de tydeligvis har raidet hele Frankriket for eksplosiver. På tross av dette er filmen ufattelig dårlig, og hvordan de i det hele tatt har fått distribusjon er forbi min fatteevne.

Den grandiose actionscenen ved slutten skaper litt spenning, og er eneste gang hvor jeg faktisk er litt engasjert. Likevel er det ikke nok. Det er langt fra nok. Hadde de tatt det et par hakk lenger kunne filmen kanskje fungert som en satire. Sånn som den står nå er den bare patetisk og irriterende.

Farvel til Farvel til Mafiaen, håper jeg aldri må se deg igjen.

Terningkast: 2

Originaltittel: Malavita

Regi: Luc Besson

Skuespillere: Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Michelle Pfeiffer, Dianna Agron, Dominic Chianese, Vincent Pastore

Genre: Action / Gangsterfilm / Komedie / Krim

Nasjonalitet: USA / Frankrike

Filmdistributør: Scanbox

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB