Film: White House Down


Johannes Jakobsen
Publisert 13. september 2013, kl. 18:35

 

Foto: White House Down

Foto: White House Down

Det hvite hus angripes. Igjen.

I White House Down møter vi den sjarmerende presidenten Benjamin Sawyer (Jamie Foxx). I et forsøk på å skape stabilitet i midtøsten har han gått inn i fredssamtaler med den nyvalgte presidenten i Iran. Parallelt prøver krigsveteranen John Cale (Channing Tatum) å få seg jobb som presidentens livvakt.

Cale tar med seg sin datter på jobbintervjuet som blir holdt i Det hvite hus. På vei ut angriper terrorister og han skilles fra datteren sin. Han prøver desperat å finne henne og kommer tilfeldigvis over president Sawyer. Cale blir derfor nødt til å beskytte presidenten og kjempe mot terroristene i kjent Die Hard-stil, samtidig som han forsøker å finne igjen sin datter.

Regissør Roland Emmerich er ikke kjent for å lage subtile filmer. Det er heller ikke White House Down. Action-sekvensene er svært overdrevne og klisjéene kommer på rekke og rad. Det kan man også forvente av mannen bak filmene Independence Day og 2012.

Forskjellen på denne og Emmerich sine tidligere filmer er at sjarmen er borte. Blant annet er filmen så gjennomsyret av patriotisme at det nesten blir ubehagelig.

Det er verdt å nevne at dette er den andre filmen som kommer ut i år der premisset for historien er et terrorangrep på Det hvite hus. Det er mange likheter mellom Olympus Has Fallen og White House Down. Har du sett den ene trenger du nesten ikke se den andre. Det er likevel noen forskjeller.

Olympus Has Fallen er mørkere og mer realistisk i stilen. Det gjør at man kjøper historien i denne filmen i større grad enn det man gjør i White House Down.

Overdrevne action-filmer må alltid tas med en klype salt, men de fleste scenene i denne filmen er så klisjéfylte at det til tider oppleves som frustrerende. For eksempel holdes jobbintervjuet i Det hvite hus. Hva er sjansen for at Secret Service gjennomfører jobbintervjuer noen meter fra der presidenten oppholder seg. Listen av slike ting er lang. Produktplasseringene i denne filmen er også svært åpenbare. Det er med på å gjøre det vanskelig å ta historien på alvor.

Channing Tatum gjør en grei innsats som den stereotypiske helten vi har sett i action-filmer utallige ganger før. De billige kommentarene kommer på rekke og rad. Jamie Foxx er lite imponerende i rollen som president. Offisielt er ikke hans rolle basert på Barack Obama, men det er vanskelig å ikke se likhetene. Maggie Gyllenhaal skiller seg derimot positivt ut og passer rollen som den arbeidsnarkomane Secret Service-agenten Carol Finnerty.

Det er forsøkt å legge inn noen tvister i filmen, men de ser man på lang avstand. Når heller ikke action-sekvensene innfrir blir filmen ganske platt og kjedelig. Det blir rett og slett en litt for lang og forutsigbar film. Jeg kan se for meg at denne filmen kan være grei som enkel søndagsunderholdning, men ikke spesielt mer enn det.

Karakter: 2 

Regi: Roland Emmerich
Skuespillere: Channing Tatum, Jamie Foxx, James Wood, Maggie Gyllenhaal
Sjanger: Action / Drama / Thriller
Kinopremiere: 13.09.2013
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2013
Lengde: 2 t. 11 min.
Distribusjon: United International Pictures
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom / Voksen

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB