Film: Snabba Cash – Livet Deluxe


Johannes Jakobsen
Publisert 24. september 2013, kl. 11:44

Foto: Snabba Cash

Foto: Snabba Cash

Realistisk skildring av kriminalitet.

Snabba Cash – Livet Deluxe er den tredje filmen i serien om den kriminelle underverdenen i Stockholm. Nå befinner JW (Joel Kinnaman) seg i Los Angeles på jakt etter sin forsvunnede søster.

Jorge (Matias Varela) ønsker å pensjonere seg fra det kriminelle livet, men presses av sin fetter til å gjennomføre et større ran.

Mrado (Dragomir Mrsic) er ikke med i denne filmen. Den psykopatiske mafiabossen Radovan (Dejan Cukic) har imidlertidig fått en mer dominerende rolle. Han føler seg truet av indre uro i den serbiske mafiaen. Samtidig forsøker hans datter, Natalie (Malin Buska), å distansere seg fra det kriminelle miljøet.

Joel Kinnaman har en liten rolle i denne filmen med mindre enn 15 minutter på lerretet. Han har i de to andre filmene vist at han er en flink skuespiller. At hans rolle er blitt mindre gjør at de andre skuespillerne får anledning til å vise seg frem. Og det gjør de virkelig.

Bortsett fra lite overbevisende prestasjoner fra noen av Radovans gjengmedlemmer, er det generelt et veldig høyt nivå på skuespillerne. Filmen indikerer at det er et mangfold av talentfulle skuespillere i Sverige, som vi ikke har i Norge.

I Livet Deluxe er det mer fokus på de mellommenneskelige relasjonene enn det var i de to første filmene. Dermed ligger den nærmere dramasjangeren enn de foregående filmene. Dette gjør at intensiteten i perioder blir for lav og at filmen føles litt for lang.

Regissør Jens Jonsson kunne nok kortet ned eller droppet noen av scenene. Spesielt med tanke på at noen av denne historiens aller viktigste og mest meningsfulle scener blir presentert i en kort montasje.

Det er også en del hopping fram og tilbake i tid som gjør at Livet Deluxe blir noe uoversiktlig. Til gjengjeld er filmen svært vakkert filmet. Bildene kombinert med et bra lydspor er med på å skape en mørk stemning. Det er også noen av scenene som ser utrolig kule ut. Blant annet er det en ransscene som virkelig imponerer.

Triologiens store styrke er at de skildrer kriminalitet på en måte vi ikke er vant til. I skandinavisk litteratur og film blir kriminalitet nesten alltid presentert fra etterforskerens perspektiv. I amerikansk kultur blir mafiavirksomhet og kriminalitet ofte framstilt på et romantisk vis. Snabba Cash-filmene klarer på en realistisk måte å skildre hvilke mekanismer som driver organisert kriminalitet og gir oss et innblikk i kynismen i disse miljøene.

Den første Snabba Cash-filmen er etter min mening noe av det bedre skandinavisk film har å by på. Historien er kreativ, den er godt regissert og det er flinke skuespiller. Snabba Cash 2 var litt mer forutsigbar og hadde ikke en definitiv slutt. Dette gjorde den svakere enn den første.

Livet Deluxe når ikke helt opp til enerens nivå. Uten å røpe for mye er det deler av historien som minner litt for mye om ting vi tidligere har sett i Gudfaren (1974). På tross av dette er det liten tvil om at dette bra film og en fin avrunding på en god triologi.

Karakter: 4

NB! Snabba Cash-filmene er basert på suksessbøkene skrevet av Jens Lapidus. Jeg har ikke lest bøkene og kan derfor ikke vurdere om filmene er tro mot bøkenes historie

Fakta:

Regi: Jens Jonsson
Skuespillere: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dejan Cukic, Martin Wallström, Malin Buska.
Sjanger: Action/ Thriller/ Drama
Kinopremiere: 27.09.2013
Nasjonalitet: Sverige
Produksjonsår: 2013
Lengde: 2 t. 7 min.
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom / Voksen

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB