Film: Philomena


Erlend Ose
Publisert 15. november 2013, kl. 11:30

Foto: Philomena

Foto: Philomena

En trist historie fortalt på en vakker måte.

Steven Frears’ Philomena er basert på en sann historie fra 50-tallets Irland. Philomena (Judi Dench) er en dypt troende katolsk kvinne som blir gravid etter en syndig kveld på tivoliet.

Den onde abbedissen på klosteret, hvor Philomena er bosatt, tvinger henne til å adoptere bort barnet sitt, og de onde nonnene setter henne til fysisk arbeid som straff etter fødselen.

Filmen forteller historien 50 år etter den tragiske hendelsen. Vi følger Philomena som nå ikke klarer å holde sin dype sorg hemmelig lenger. Hun har bestemt seg for å finne sin tapte sønn for å fortelle ham at hun alltid elsket ham og at hun aldri mente å gi ham bort. Med seg på laget får Philomena en smådepressiv journalist (Steve Coogan) som er den rake motsetningen til Philomena. Sammen krysser de hav for å gjenforene Philomena med sin tapte sønn i ren Tore på sporet stil.

Philomena er en rørende historie som blir fortalt på en ærlig måte. Selv om filmens handling til tider er så trist at det er vanskelig å sette seg selv inn i Philomenas situasjon har regissøren valgt å holde en lett humoristisk stemning selv i disse partiene, slik at det ikke blir en klisjéfylt tearjerker.

Likevel kan det være vanskelig å la være å sitte med en klump halsen gjennom filmen. Selv om Judi Dench sin karakter er lett og morsom, så er historien i seg selv så trist at man ikke klarer å holde følelsene tilbake. Dette er til tross for at situasjonene også er humoristiske.

Humoren i Philomena er til tider litt billig. Det spilles mye på at katolske Philomena, som man forventer at er konservativ, er overraskende liberal. Dette er morsomt første gangen, men blir etter hvert forutsigbart. Det samme gjelder hennes lett senile tilstand, som brytes med jevne mellomrom for å skape humor. Dette er med på å gjøre Denchs karakter litt mindre troverdig, men dette er kun en beskjedent pirk.

Alt i alt er Philomena en film som er verd å se! Den kan til tider virke litt langtrukket, men man blir revet med og karakterene er fengslende. Kanskje ikke en av høstens mest minneverdige filmer, men det er en film som setter igjen et inntrykk etter man har sett den.

Terningkast: 5

[imdb id=»tt2431286″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB