Film: The Act of killing


Øyunn Gorset
Publisert 14. november 2013, kl. 11:41

act of killing

Modig dokumentar om groteske gangstere i Indonesia. 

Rulleteksten popper opp på skjermen etter drøye 2,5 timer. I det den skraller nedover listen med hav av regissører, lydteknikere og produsenter, legger jeg merke til en detalj som er høyst uvanlig; nemlig at en hel rekke der navn er anonymisert.

Observasjonen er dog lite overraskende . For dette er en av de mest dønn ærlige dokumentarene jeg noen gang har sett. Den portretterer noen av de mest groteske og brutale gangsterne i Indonesias historie. En gjeng som går fritt omkring, og blir idolisert og nærmest dyrket i hjemlandet av alt for mange. Dokumentaren er modig produsert.

Tidlig på 60-tallet var det var et blodbad uten like i som fant sted i Indonesia. Godt over en million mennesker ble myrdet på grunn av sine kommunistiske livssyn og levemåte.  Mennene som dukker opp og det fokuseres på her, sto for mange av drapene. De har fått i oppgave å gjenskape noen av mordene.

Vi får se diverse lokasjoner der de utførte gjerningene. Dessuten får vi vite at ståltråd var deres viktigste verktøy for å få minst mulig blodsøl. Det virker som de utførte handlingene med en letthet, som om det var det enkleste i verden. Det gjør det hele til en absurd og merkelig opplevelse. To og en halv time er lenge, og man sitter stadig med en klump i halsen og litt vondt i magen.

Jeg blir mentalt sliten utover samtidig med at minuttene går. For lille meg som har vokst opp i trygge Norge er det ikke alltid like lett å fatte at hvert ord som blir sagt gjennom timene faktisk har skjedd. Like ille er det å tenke på at disse folkene ikke har blitt dømt på noen som helst måte – hverken lovlig eller av sine landsmenn.

Som nevnt tidligere er det ekstremt modig av filmskaperne bade og filme og ikke minst gi ut en produksjon som dette. De kan på mange måter risikere sin egen sikkerhet hvis «feil folkene ser den». Og motsatt hvis de riktige folkene ser den, vil den skape blest i mediene og hvem vet – kanskje gi noen konsekvenser av betydning? La oss håpe på det siste.

Hele konseptet er kjempeviktig å belyse, men jeg kan ikke gi den toppkarakter fordi den blir for lang og for tung. Det fører til at det er lett å falle ut av handlingen. Synd er det hvis noen hopper av filmen helt, for slutten er absolutt verdt å få med seg.

TERNINGKAST: 4

[imdb id=»tt2375605″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: