Kollisjoner stopper ikke dette flygende robot-insektet


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 3. november 2013, kl. 16:36

Foto: A. Herzog, EPFL

Foto: A. Herzog, EPFL

Gimball er laget for å fly i kaotisk og krevende miljø. 

Helikoptere, quadkopteret og de fleste droner har ett problem til felles: De håndterer ikke kollisjoner så veldig bra.

Gimball derimot, skal kunne krasje i vegger, trær og lyktestolper uten å styrte. For å få til dette har folkene bak roboten brukt flygende insekter som inspirasjon.

En rekke insekter har nemlig den egenskapen at selv om de treffer hindringer, klarer de å sprette vekk og fortsette å fly. Den samme egenskapen har Gimball. 

Gimball er laget av karbonfiber-materiale og mens delene på innsiden er faste og stabile, er den ytre rammen svært fleksibel og beveger seg. På denne måten klarer roboten å stabilisere seg når den kolliderer med objekter (se video nederst i saken for å se den i aksjon).

– Målet med denne flygende roboten er å etterligne de utrolige egenskapene som insekt har, spesielt den egenskapen at de kan kollidere, men likevel fortsette å fly, sier en av personene bak roboten i en video lagt ut på YouTube.

Roboten er utviklet av forskere ved Ecole Polytechnique Federerale de Lausanne (EPFL) i Sveits.

Kan fly i kaotisk miljø

Ifølge BBC, som først omtalte Gimball, består roboten av et akselerometer som gjør det mulig for den å holde seg stabil i lufta. Dette er for øvrig den samme teknologien som vi ser smarttelefoner og nettbrett.

Den flygende insektsinspirerte roboten skal kunne fly inn i svært krevende terreng, for eksempel å brennende hus eller i flomrammede områder.

– Målet vårt er å utvikle en maskin som kan operere i et ekstremt kaotisk miljø uten å være avhengig av svært følsomme sensorer, skriver forskerne på YouTube.

Kilde: BBC via Mashable

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB