Mikrobølger kan revolusjonere fremtidens elektronikk


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 12. november 2013, kl. 10:56

Foto: Duke University

Foto: Duke University

Forskere har klart å omgjøre mikrobølger til elektrisitet, og det skal være like effektivt som moderne solcellepaneler. I fremtiden kan det bli mulig å lade mobiltelefoner trådløst – nesten hvor som helst. 

Solcellepaneler har lenge vært brukt for å fange energi fra Sola og konvertere den til elektrisitet, men nå har forskere ved Duke University utviklet en enhet som gjør det mulig å konvertere tapt energi fra satellitter, lyd og wi-fi-signaler.

Det kommer frem i en rapport publisert i tidsskriftet Applied Physics Letters. 

Konverterer mikrobølger

Satellitter, lyd og wi-fi-signaler sender hele tiden ut mikrobølger, og den nye enheten gjør det mulig å fange opp mikrobølgene og direkte omgjøre mikrobølgene til strøm som kan brukes i elektronikk.

Enheten konverterer mikrobølger til 7,3 volts elektrisitet, og dette er nok til å lade batteriet i en mobiltelefon eller i andre små elektroniske enheter, ifølge forskerne. Til sammenligning tilbyr tradisjonelle USB-ladere rundt 5 volt.

– Vi forsøker å oppnå høyest mulig energieffektivitet. Vi hadde først en energieffektivitet på rundt 6-10 prosent, men med det nåværende designet er vi i stand til å øke dette til 37 prosent, noe som kan sammenlignes med solcellepaneler.

Det sier en av forskerne, Allen Hawkes til universitetets nettsted.

Foto: Duke University

Forskerne har laget en enhet som utnytter det som tidligere har vært bortkastet energi. Foto: Duke University

Lad telefonen med naboens trådløse nett

Selv om det krever litt mer jobbing og modifikasjoner, kan enheten bety en ny fremtid for mobiltelefoner, ifølge forskerne.

De sier nemlig at mikrobølgeenheten kan bygges inn i mobiltelefoner slik at de kan lades trådløst av seg selv, så lenge mobiltelefonen befinner seg i nærheten av noe som sender ut mikrobølger, for eksempel en antennemast.

Det er heller ikke utenkelig at du kan bruke naboens trådløse nett for å lade telefonen.

En full teknisk forklaring kan du få her.

Kilde: Duke University via Gizmag

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB