Kan denne utkonkurrere Segway?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. januar 2014, kl. 15:00

Foto: Future Motion

Foto: Future Motion

Skateboard-lignende brett skal gi deg følelsen av å fly. 

Segway har i mange land vært et populært fremkomstmiddel, men her i Norge har «ståhjulingen» vært ulovlig – helt frem til i fjor høst. For etter stortingsvalget i 2013, da de blå-blå kom til makten, ble det bestemt at forbudet oppheves.

Men akkurat idet Segway har blitt lovlig i Norge kan det ligge en ny konkurrent på lur.

Selvkjørende «skateboard» med ett hjul

Onewheel er et skateboard-lignende fremkomstmiddel som ikke består av fire hjul, men som har ett stort hul på midten. Hjulet er helt enkelt et gokart-hjul, men på innsiden har selskapet bak, Future Motion, puttet en god del teknologi, blant annet en motor.

Takket være ulike sensorer, blant annet et gyroskop og et akselerometer (slike vi finner i smarttelefoner), klarer Onewheel å balansere helt selv. Personene som står oppå trenger bare å lene seg litt forover for å få fartøyet i bevegelse.

5cf1a3d7cdf14f95702635618c45863b_large

Ifølge Future Motion skal det være svært lett å lære seg styringen, og når man har fått dreisen på det skal det hele føles «som å fly».

– Det er som å kjøre snowboard på pudder og surfe på en bølge, men verken fjell eller hav er nødvendig – kun et flatt underlag, skriver selskapet på Kickstarter

For noen dager siden ble Onewheel lagt ut som et prosjekt på Kickstarter, og allerede har selskapet fått inn nok penger til å realisere prosjektet. I skrivende stund har de faktisk fått inn 60.000 dollar mer enn de hadde håpet på.

Toppfart på 19 km/t

Det skal være mulig å oppnå en hastighet på 19 kilometer i timen, og per lading skal man kunne kjøre opptil 1 mil. Ladetiden skal være på rundt 2 timer med vanlig lader, eller 20 minutter med en spesiell hurtiglader.

Se en demonstrasjon av Onewhell i videoklippet nedenfor: 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB