Film: Familien, August: Osage County


Marte Hansen
Publisert 12. februar 2014, kl. 00:59

Foto: Familien, August: Osage County

Foto: Familien, August: Osage County

Toppkarakteren verdig.

Familien, August: Osage County er basert på et teaterstykke og er sentrert rundt familien Weston. Når faren i familien forsvinner, må de tre døtrene returnere til familiehjemmet i Oklahoma for å ta vare på deres pilleavhengige mor Violet. Det ligger mye grums, hemmeligheter og avsky i familiehistorien, og vi skjønner fort hvorfor visse familiemedlemmer sjelden kommer på besøk.

Samtidig har også de tre søstrene nok av problemer i sine egne liv. Barbara, lederen i søsterflokken og foreldrenes favoritt, har dratt med seg sin utro mann og rebelske tenåringsdatter til gjenforeningen. Karen, den frisinnede søsteren som alle overser, har tatt med seg en date tilbake til Oklahoma. Samtidig ønsker den forsiktige søsteren Ivy, den eneste som har blitt boende i området, å rømme av gårde med sin hemmelige kjæreste. På tross av alt dette er det ingen som er så dysfunksjonell som moren Violet. Hun er slem, trist og et togvrak uten like. Når hele familien så samles er det ikke til å unngå at de sterke Weston-kvinnene kolliderer med hverandre.

Først skal det sies at denne Oscar-nominerte filmen med det vanskelige navnet er noe av det beste jeg har sett på kino på svært lang tid. Alt er gjennomført og øynene forblir låst til skjermen under hele filmen. Familien, August: Osage County føles rystende familiær og gjenkjennelsesfaktoren er stor. Selv om hemmelighetene og problemene ikke er like store i de fleste familier (takk og lov!), tror jeg mange kjenner seg igjen i familiedynamikken. Det er kompliserte forhold og uskrevne regler om hva man kan snakke om og hvilke diskusjoner det er greiest å unngå.

Det er dermed et intenst, og ikke minst intimt, familiedrama som utspiller seg foran øynene våre. Sånn sett bygges historien rundt relasjonene mellom karakterene, samt deres hemmeligheter og undertrykte følelser. Slike filmer er fullstendig avhengig av at dialog, skuespillerprestasjoner og regi er intet annet enn utmerket. Takk og lov lykkes Familien, August: Osage County med nettopp dette.

Skuespillerprestasjonene er sylskarpe, men det var vel forventet med et slik stjernelag på rollelista. Meryl Streep gjør som hun alltid gjør og briljerer i rollen som Violet. Det samme gjør Julia Roberts som den sterke og sinte datteren Barbara. Jeg vil nesten si at dette er den beste prestasjonen jeg har sett fra Roberts noen gang. Oscar-nominasjonene til dem begge er definitivt velberettiget. Likevel skal det sies at filmen består av kvalitetsskuespillere over hele rekka, og det er nesten vanskelig å trekke frem noen prestasjoner over andre. Det er med andre ord et sjeldent høyt skuespillernivå vi får servert.

Jeg kan fortsette å skryte av filmen i evigheter, men da vil dette bli en alt for omfattende anmeldelse. I stede håper jeg at folk tar turen på kino og ser hvordan man kan få til god film og fortelle sterke historier. Familien, August: Osage County er et godt eksempel på at ”snakkefilmer” ikke trenger å være kjedelige, så lenge alle elementer sitter som de skal. Det er nå over et år siden sist jeg en film ga terningkast 6, men nå er det liten tvil; Familien, August: Osage County fortjener høyeste score.


TERNINGKAST: 6

[imdb id=»tt1322269″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB