
Foto: Magnus Franklin / Flickr
SafeNode er et varslingssystem for personer som føler seg truet.
Da det ble kjent at flere jenter ble voldtatt og forsøkt voldtatt under UKA-arrangementet i Trondheim i fjor, fikk NTNU-student Svein Grimholt en idé.
– Voldtekt er et stort og økende problem som det er vanskelig å gjøre noe med. Det slo meg at det burde finnes en tjeneste som gjør det mulig å komme i direkte kontakt med personer som er i nærheten på en enkel måte, sier SafeNode-gründer Svein Grimholt til teknologia.no.
Idéen om en ny applikasjon ble dermed født. Sammen med studentene Stian Sandø og Jørgen Svennevik Notland, alle tre sivilingeniørstudenter ved NTNU, begynte han arbeidet med SafeNode.
Varsler personer i nærheten
SafeNode er en app som er ment for nødssituasjoner, slik som for eksempel voldtekter.
Ved hjelp av en knapp inne i applikasjonen kan man sende ut et signal til andre brukere som befinner seg i nærheten.
– De som mottar signalet kan velge å godta eller avslå forespørselen om hjelp. Dersom de godtar får de tilgang til telefonnummer samt posisjonen til vedkommende, sier Grimholt.
Personene som blir varslet skal da kunne komme til unnsetning, slik at en eventuell voldtekt, eller andre forbrytelser, kan bli forhindret.
– Men kan ikke dette virke mot sin hensikt, dersom en potensiell voldtekstmann bruker appen?
– Signalet vil i de aller fleste tilfeller sendes ut til flere, og det er for voldtektsmannen umulig å vite hvor mange andre signalet blir sendt ut til. Dette gjør at de er nødt til å ta en sjanse på at ingen andre mottar signalet, noe som er en ganske stor risiko å ta.
Gründeren trekker trekker også frem et annet poeng som taler mot at appen vil kunne bli et sted der voldtekstmenn finner potensielle ofre.
– For å motta posisjonen til vedkommende, vil voldtektsmannen først godta forespørselen om hjelp. Dette fører til at brukeropplysningene blir lagret, noe jeg går ut ifra også er lite ønskelig fra voldtektsmannen sitt perspektiv.

Foto: getsafenode.com / Skjermdump
Høy terskel
Ifølge Grimholt skal også terskelen for å bruke appen være ganske høy.
– Man skal helst skal føle seg direkte truet (f.eks. hvis du merker at noen følger etter deg osv.). Dette gjelder kanskje spesielt steder med mindre bebyggelse, ettersom man i en by gjerne når ut til mange uansett. På små steder med lite aktivitet vil man risikere å avsløre posisjonen sin til en person med skumle hensikter – da bør terskelen være ganske høy.
– Derimot, hvis det allerede er en direkte trussel inne i bildet, vil man jo ha lite å tape på å trykke på knappen, påpeker Grimholt.
Sikter på juni-lansering
Foreløpig er gjengen i SafeNode fortsatt i utviklingsfasen, men de skal ha en prototyp klar om ikke så altfor lenge. Om alt går etter planen vil applikasjon havne i ulike app-butikker iløpet av juni.
– Appen vil være gratis, og målet er ikke å tjene penger, men å tilby en verdifull tjeneste som kan bidra til en tryggere verden.
Grimholt synes det er viktig å påpeke at det ikke er ment som noe alternativ til offentlige tjenester, slik som politi.
– Dette er heller et tillegg. Det anbefales alltid å ta kontakt med offentlige tjenester hvis mulig, men faktum er at det er mange situasjoner hvor man rett og slett ikke har muligheten til å ta en telefonsamtale. I disse situasjonene vil man ha større mulighet for å trykke på en knapp, som tar et brøkdel av tiden.