Bitstamp hevder at 5.2 millioner dollar er hacket


Trond Eilertsen
Publisert 6. januar 2015, kl. 13:33

Bitstamp, som er det nest største børsen for veksling av bitcoin mot amerikanske dollar, suspenderte sine operasjoner sist mandag. De har bevis på at 19 000 bitcoins er stjålet fra deres beholdning av operasjonelle bitcoins – noe som tilsvarer omtrent 5,2 millioner amerikanske dollar.

Bedriften varslet sine brukere om et mulig angrep på mandag, og advarte mot overføring av bitcoins til gamle adresser for bitcoin-deponering. Dagen etter opplyste Bitstamp om at litt under 19 000 bitcoins var blitt borte fra deponiet. Angrepet ble sannsynligvis gjennomført i løpet av den foregående søndagen og forårsaket at det operasjonelle deponiet av bitcoins – som er kjent som det ”hot wallet” – ble ranet.

Bitstamps medstifter og direktør, Nejc Kodrič, forsikret brukerne om at resten av beholdningen av bitcoins var ”fullstendig sikre”, og at de arbeidet for å gjenopprette den vanlige servicen. Han takket samtidig brukerne for deres tålmodighet.

Bitstamp er den andre av de store bitcoin-børsene som hevder å ha blitt utsatt for angrep fra hackere. For mindre enn et år siden suspenderte den gangen den største bitcoin-børsen i verden, Mt. Gox, sin virksomhet og stengte dørene. De hevdet at over 850 000 bitcoins var blitt tatt av kriminelle hackere, inklusive deres egen beholdning av 100 000 BTC digital cash. På dette tidspunktet tilsvarte dette en verdi på ca 470 millioner amerikanske dollar. Japanske myndigheter tror i dag at 99 % av tapet var på grunn av falske transaksjoner, mest sannsynlig gjennomført av en som var på innsiden av Mt. Cox.

Det ødeleggende angrepet på Mt. Gox var forvarslet gjennom et mindre angre. I juni 2011 mistet de omtrent 9 millioner amerikanske dollar i bitcoins til hackere, omtrent det samme beløpet som Bitstamp tapte.

Bitstamp prosesserte omtrent 25 prosent av sine bitcoin- transaksjoner i amerikanske dollar. Konverteringen til bitcoins i kinesiske Yuan tilsvarer til sammenligning 75 prosent av alle transaksjoner den siste måneden i følge BitcoinsChart.com. Bitcoin-brukere har spekulert på om angrepet ville følge den samme utviklingen som med Mt. Gox. Spørsmålet er om børsen hadde tilstrekkelig med beholdning igjen, og at det bare var en liten fraksjon av den totale bitcoin-kapitalen som lå i ”hot wallet”.

”Hot Wallet” skal etter forutsetningen bare oppbevare en liten del av den totale beholdningen av bitcoins, slik at det ikke skal være noen fare i tilfelle nettopp slike tilfeller som dette, der hackere stjeler av det som er tilgjengelig av operasjonelle bitcoins. Om børsen har fulgt spillereglene og bare latt en liten del av beholdningen ligge i ”Hot Wallet”, burde det ikke være noen fare, sier en analytiker. Bitstamp selv hevder at det bare var en liten del av beholdningen som lå i ”Hot Wallet”. De garanterte at brukerne ville få sine digitale penger tilbake. De bekreftet litt senere at det bare var litt under 19 000 bitcoins som var blitt borte under angrepet.

Den overveldende delen av beholdningen av bitcoins er oppbevart på en sikker og forsvarlig måte, forsikret bedriften selv om. Lageret er off-line og kan ikke brytes inn i av hackere. ”Vi ønsker å forsikre våre kunder om at deres balanse og saldo før angrepet vil bli opprettholdt, og at den midlertidige suspensjonen ikke skal gå ut over dem, og at tapet vil bli kompensert for til fulle”.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB