Brygg perfekte øl med ny teknologi


Trond Eilertsen
Publisert 26. februar 2015, kl. 08:42

Her får du tips om gode verktøy og metoder for å brygge ditt eget øl når du får lyst på en tår over tørsten.

Fra de tre meter høye rekkene med kjeler i Brewster’s bryggeri i Grantham møter du den søte lukten fra maltet bygg fra det som er spilt på utsiden. Mellom kjelene haster Sara Barton, en av Storbritannias fremste uavhengige bryggere. Hun er også den eneste kvinnelige vinneren av det årlige ”Brewer of the Year” trofeet – som hun kunne heve i triumf i 2012.

I løpet av de 15 årene hun har holdt på med å utvikle Brewsters, har Barton vært vitne til en revolusjon med hensyn til den utviklingen ølbrygging har gjennomgått de siste årene. Med den teknologiske utviklingen som har skjedd, har det også gitt støtet til en stadig økende interesse for hjemmebrygging. Sist hjemmebrygging hadde sin gullalder var på 70-tallet. Hun innrømmer at det var en tøff oppstart de første årene. ”Mesteparten av det vi trengte den gangen måtte vi kjøpe på Boots, og det var svært begrenset hva du fikk tak i. Vi måtte bruke om igjen kjølebatterier fra dusjslanger og pakke ølet inn i soveposer. Det var både strevsomt og uforutsigbart”.

At den grunnleggende prosessen for hjemmebrygging er blitt atskillig lettere, kommer primært av to grunner. For det første er det nå etablert et internasjonalt online nettverk av ølbryggere som tilbyr råd i form av videoer og oppslagstavler, og som bekrefter Barton’s forsikring om at brygging er en svært ”vennlig” hobby.

Tech035Hjemmebrygging med helkorn er en delikat prosess, og er spekket med sjargong. Først må delvis spirt og maltet byggkorn moses – dyppes i varmt vann for å aktivere enzymer og frigjøre sukkeret. Kornet må deretter gjennomgå en omsorgsfull for å renses og avrennes. Den væsken som fremkommer på dette stadiet kalles vørter. Den overføres til et kokekar og kokes sammen med humle. Væsken blir avkjølt og overført til et gjæringskar. Her tilføres gjær, og så kan selve gjæringen starte. Temperaturen på ølet reguleres over én til to uker før det kondisjoneres og tappes på flasker.

Barton som har studert biokjemi, opplever at en grunnleggende vitenskapelig forståelse av prosessen hjelper bryggeren med “å forstå hvorfor noe av og til kan gå galt”. Hun gir også råd til nybegynnere om å vise forsiktighet. ”Skulle jeg begynt på nytt igjen som hjemmebrygger, ville jeg ha forsøkt både humle og malt for å se hvilke smaker jeg foretrakk. Du må avansere skritt for skritt før du kan begynne med brygging av helkorn; det er dette som er hjemmebryggingens nirvana”.

Du kan lage hjemmebrygget øl med godt resultat for kun et par kroner for en halvliter. Men først og fremst er det rett og slett en ”utrolig morsom hobby” i følge Barton. ”Jeg tror det har like mye med selve prosessen å gjøre som det ferdige produktet”, sier hun, og tar frem et kaldt glass med Helles lager fra en enorm rustfri ståltank, ”for ikke å snakke om det fasinerende med alt dette ekstra utstyret”.

Mini Keg og Easy Keg

”Den største av disse tønnene er en gjenbrukbar minitønne. Du heller ølet ditt over i tønnen, presser, og så har du et godt kullsyreholdig øl som du kan ta med deg på fest på lørdagskvelden. Noen synes at denne måten å tilføre kullsyre på er for lettvinn og overflatisk, og at det er ødeleggende for ølet, men vi gjør det også her med lagerølet vårt. Easy Keg-tønnene ligner små fat, vi bruker disse fatene selv – og de selger svært godt som juleøl. De har en spesiell forsegling på toppen, og en liten tappekran på innsiden. Du kan fylle dem med lyst øl som er blitt tatt ut av gjæringsprosessen – og drikke ølet etter en dag eller to. Eller du kan fylle dem med kondisjonert øl der gjæret fortsetter å tilføre karbondioksid. Om du forsegler fatet kan du la det stå en måneds tid.

Den eneste ulempen er at Easy Keg ikke kan brukes på nytt, noe som burde vært mulig, men fatene kan oppbevare 8 til 9 halvlitere. Flasker er dyre; å rengjøre, fylle, sette på etiketter og korke dem er en langvarig prosess; med disse fatene kan du spare både tid og penger.

Blichmann Thru-mometer

Tech039”Et termometer som dette er en god idé og et godt hjelpemiddel. Det er et innebygd termometer som du kopler til kokekaret og overfører til gjæringskjelen. På dette stadiet i gjæringsprosessen skal temperaturen senkes fra rundt 100 grader til ca. 20 grader, og dersom du heller ølet i gjæringskjelen mens det er for varmt, er det ikke mer du kan gjøre, da er løpet kjørt. Ved å sjekke underveis som du kan med et slikt termometer, kan du justere gradene gjennom å regulere kjølevannet opp og ned uten å måtte bruke et manuelt termometer som du løpe til og fra karene med. Termometeret er enkelt å avlese og lett å holde rent fordi det er produsert i sterilt rustfritt stål. Prisen er også overkommelig. Jeg liker dette”.

Speidel Braumeister

Tech036”Et vanlig hjemmebryggersett har tre kjeler, ett for mosing, ett for koking og ett for gjæringsprosessen. Denne maskinen moser, renser og koker vørteren og sparer deg derfor for minst én kjele, samtidig som den regulerer temperaturen med en digital kontrollboks. Denne kjelen er åpenbart forholdsvis dyr, men om du er en helhjertet og ekte hjemmebrygger-entusiast som ønsker å brygge med helkorn, og om du ikke har et uthus eller et annet bruksrom å ha utstyret i, er dette både en enkel og komprimert måte å gjøre det på”.

“Rense- og moseprosessen er de mest imponerende fordelene med denne kjelen, på grunn av den indre sylinderen som oppbevarer kornet, og samtidig sirkulerer vannet – du trenger derfor ikke ha en egen pose til mosingen og derfor heller ikke gå over med et dusjhode etterpå.

“Kjelen er svært enkel, men en dedikert hjemmebrygger vil kanskje synes det til og med blir litt for enkelt. Denne kjelen er som et eget hjemmebryggeri i seg selv. Om du ikke visste hva du gjorde, ville du heller ikke investert så mye. Ellers er denne maskinen helt topp. Det eneste som mangler er at den også lærer deg å drikke ølet!”.

OPTi Brew SG Digital Refractometer

Tech037“Et refraktometer er et nyttig leketøy. På innsiden er det et glassprisme som bruker lyset til å måle sukkerinnholdet i væsken. Denne ser fin ut, den virker med én gang og kombinert med et hydrometer kan den gi deg et svært presist alkoholinnhold (ABV – alchol by volume).

“Det ville være et svært nyttig verktøy å ha i et bryggeri, spesielt hvis vi ikke trengte å sende prøver for å bli destillert før vi sender dem videre til myndighetene for godkjenning.

Men for meg virker det litt komplisert for hjemmebrygging. Som hjemmebrygger er det ikke nødvendig at du kjenner til alle avgifter og skatter, men du bør ha oversikt over hva alkoholprosenten er – slik at du kan kjøre ungene trygt til skolen… Seriøse hobbybryggere ville kanskje være interessert i en såpass profesjonell løsning som dette”.

Better Brew Polycarbonate Heat

Tech040“Denne trenger du når du har behov for en demijohn eller en bøtte for at ølet skal holde riktig temperatur når du brygger på kalde dager, på vår eller vinter. Jeg har målt, og det synes som om den kan varme opp innholdet til ca 29 grader Celsius. Du trenger å holde ølet omtrent på 20 grader Celsius, så når du først har satt kjelen på platen og varmen fordeles i væsken skulle temperaturen bli omtrent riktig. Den er lett å tørke ren, og det er en god løsning å sette den i tørkeskapet slik at den ødelegger alle klærne dine…

Fortsatt må du tenke på hvordan du skal avkjøle ølet før og etter fermenteringen, så spørsmålet er om det samme firmaet produserer noe som også kan hjelpe til med å holde ølet kjølig. Noen bruker et elektrisk kjøleelement, men vær oppmerksom på at om du putter noe i ølet, kan være en fare for at det går ut over steriliteten”.

StarSan no-rinse sanitiser

Tech041“Hygiene er en stor utfordring for bryggere. Da vi startet opp, steriliserte vi alt med metabisulfitt – med Campden tabletter – som du måtte sette inn alle redskaper og kjeler med. Alt måtte skylles rent igjen etterpå, så dersom vannet du da bruker ikke er helt rent, vil du kunne risikere ytterligere forurensing. I bryggeriet vårt her bruker vi peracetic acid for desinfisering, men dette er ikke spesielt praktisk for hjemmebryggere; det er et flyktig og skadelig stoff. Får du det på fingrene, blir de helt hvite.

”Dette apparatet bruker vi for å desinfisere i den siste fasen der vi benytter fosforsyre; dette trenger du heller ikke å skylle av etter bruk. Du doserer syren i det lille kammeret og bruker den etter å ha fortynne væsken; det er både praktisk og enkelt. De fleste tror at de kan forholde seg mer eller mindre overflatisk til hva som er ”rent”, men det er helt avgjørende at du er hundre prosent sikker på at ikke noe annet enn gjæren får lov til å gro. Det er mye arbeid som skal til for å brygge øl, og det er ikke morsomt når det går på dunken og du må tømme alt i utslagsvasken. Å ha et slikt apparat som dette, er rett og slett smart”.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB