SAM – morsomme elektroniske byggeklosser


Trond Eilertsen
Publisert 26. februar 2015, kl. 08:46

<h2>Ingeniøren i oss er nå tilgjengelig for alle gjennom et genialt byggesett som består av nye elektroniske byggeklosser</h2>

<strong>Løftet fra SAM som produserer det elektroniske byggesettet er at det vil gjøre enhver som til en umiddelbar ingeniør</strong>

Om Lego fikk en ansiktsløftning i det 21. århundre, ville det kunne sammenlignes med SAM, et nytt byggesett der byggeklossene er elektroniske moduler (eller SAMs: Sensor Actor Modules) som kommuniserer trådløst med hverandre via Bluetooth.

SAMs er enten motorer, lys, svitsjer eller sensorer som vises som ”drag and droppable” ikoner på SAM-applikasjonen som følger med. Appen tillater brukerne på en enkel måte å lage hverdagslige ting som en del av ”internet of things”, men fordelen her er åpenbar: Det trengs ingen programmering eller koding.

VIDEO: https://d2pq0u4uni88oo.cloudfront.net/projects/746040/video-445691-h264_high.mp4

Ideen bak systemet tilhører 23-årige Joachim Horn, en belgisk mekanikk-ingeniør som er utdannet ved Imperial College. Dette året har vært et avgjørende år for ham og teamet. De ble tatt under vingene av Microsoft Ventures (som hjelper nye startups i en etableringsfase) i sommer, og i september ble SAM Labs etablert i Whitechapel i Øst-London.

I slutten av oktober hadde de finansiert ca 1,5 millioner kroner gjennom Kickstarter – mer enn to og en halv gang enn hva de hadde satt som mål. De ble også plukket ut særskilt av ledelsen i Kickstarter).

Det er et produkt som uten tvil har begeistret mange. Som med Raspberry Pi, SAM har som mål å lage elektronikk som er tilgjengelig for alle, ikke bare eksperter.

Tech042Horn forklarer at mens andre produkter ofte må koples og kodes helt korrekt før de virker, kan du med SAM ”jobbe med noe som fungerer umiddelbart, og så kan du etter hvert lære mer om programmering og koding og bli stimulert til å fortsette og lære å konstruere stadig mer komplekse systemer. Ideen er at du lærer programmeringskoder gjennom handling, for så å oppdage at de samme kodene går igjen og igjen”. I laboratoriet til SAM kan barn, studenter og voksne få lov til å eksperimentere – mange har aldri før jobbet med elektronikk – ”og få fantastiske resultater bare etter et par timer”, smiler Horn.

Det er masse morsomt som inngår i prosessen. En åtteåring konstruerte en lekebil med rekkevidde-sensorer som automatisk oppdaget hindringer i rommet. ”Ingeniører bruker mye tid nettopp på å konstruere prototyper av slike systemer”, fortsetter Horn, ”men når selv en åtteåring kan klare det, da begynner det å bli virkelig cool”.

SAMs slagord ”the internet of everything for everyone” betyr at de enkle hvite modulene er blitt produsert for at de skal være både kjønns- og aldersnøytrale slik at enhver skal kunne bruke dem (forutsetningen er grunnleggende datakunnskaper). Prisene varierer fra ca 700 kroner for startsettet (med tre SAMs i tillegg til appen) til litt i underkant av 3 000 kroner for SAM Pro som er det mest avanserte byggesettet (med 11 SAMs, appen og SAM Cloud). Det er sannsynligvis ikke så mange åtteåringer som kan kjøpe det dyreste settet med det første. Men at det er sannsynlig at vi snart får se SAMs som dukker opp på ønskelister til jul, både for unge og gamle, er nok ikke et dårlig tips.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: