Konkurranse på sosiale medier – reiselivsbransjen taper terreng


Trond Eilertsen
Publisert 28. april 2015, kl. 09:04

Antall organiske visninger på Facebook falt med 35 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år. Samtidig øker antallet betalte visninger med 8 prosent. Endringer i Facebook-algoritmer medførte redusert brukerinteraksjon for alle bransjer. Størst nedgang opplevde reiselivsbransjen, med 25 prosent.

Virksomheter opplever det stadig vanskeligere å nå brukere på Facebook – med mindre de betaler for det. I henhold til Adobes «Digital Advertising Report», som undersøker bedrifts- og forbrukeratferd på sosiale medier, har antall visninger for organiske innlegg falt med 35 prosent, mens sponsede innlegg øker med 8 prosent.

Hakan Cedell

Hakan Cedell

«Virksomheter er i økende grad nødt til å forsikre seg om at deres sosiale strategier understøttes av markedsføringstiltak. Det må være en synergi mellom ulike avdelinger og byråer, men ofte sitter de med mediebudsjettet adskilt fra de som leverer innholdet til sosiale medier. Dette er et problem,» sier Håkan Cedell, nordisk salgsdirektør i Adobe.

«Forbrukeres interaksjon med virksomheters Facebook-innhold viser en nedgang over hele linjen. Verst er det for reiselivsbransjen som har sett en nedgang på 25 prosent siden i fjor», fortsetter han.

Detaljhandelen er fortsatt best til å engasjere brukere på Facebook. Til tross for en nedgang på 0,5 prosent har bransjen fortsatt 4,1 prosent interaksjon ved oppdateringer. Dette er høyere enn hos både medie-, finans- og reiselivsbransjen.

Vanskeligere å nå Facebook-brukere via mobilen

For mange virksomheter er det et økende problem at stadig flere benytter smarttelefon fremfor PC for å holde seg oppdatert.

«De fleste virksomheter har lenge vært flinke med å supplere organisk innhold med reklame i nyhets-feeden. Dette blir enda viktigere siden stadig flere kun bruker Facebook på mobilen, og her er den organiske rekkevidden begrenset,» sier Cedell.

Andre funn i Adobe-undersøkelsen:

  • Stadig nye sosiale plattformer

Tilbudet av sosiale plattformer øker og nye aktører som Meerkat og Periscope, som begge lar brukere sende live videosekvenser, har begge fått stor oppmerksomhet siden lanseringen tidligere i år. Spørsmålet er hvordan denne oppmerksomheten nå skaper faktiske brukere.

  • Desktop er dyrest

Generelt øker prisen på annonser det klikkes på, såkalte «pris per klikk» (CPC), men tallene viser også at antallet klikk fra en desktop er 41 prosent høyere enn fra en smarttelefon. Samtidig er klikk fra nettbrett 35 prosent dyrere enn fra smarttelefoner, noe som indikerer at skjermstørrelsen fortsetter å ha en innvirkning på forbrukernes kjøpevaner.

  • SEM: Google litt tilbake, men leder fortsatt

Globalt sett falt søkemotormarkedsføring på Google med 1 prosent. Samtidig økte den med 16 prosent i APAC-landene og 4 prosent i EMEA, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Og mens det var liten endring for Google økte Yahoo!Bing i EMEA med 29 prosent, den største veksten i noen av regionene. Men Google har fortsatt 93 prosent av SEM-markedet.

  • Flere klikker på online-bannere

Takket være automatisert annonseinnkjøp og andre SEM-verktøy har click through-raten (CTR) for virksomheter i EMEA økt med 19 prosent. Dette er gode nyheter siden gjennomsnittlig CPC i samme periode kun økte med 6 prosent.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er basert på data samlet inn i 2014 og 2015 og på bakgrunn av over 490 milliarder Facebook-visninger, mer enn 525 milliarder visninger av annonser på Google og Yahoo!Bing, og mer enn 2 millioner omtaler på sosiale streaming-apper. Alle EMEA-tall er basert på markedsadferd blant Adobe-kunder i regionen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB