Xiaomi – ny kinesisk smartphone


Trond Eilertsen
Publisert 24. juni 2015, kl. 09:55

Tidligere var det Samsung og Apple som kjempet om smarttelefonmarkedet i Kina, men dette synes det nå å være en slutt på.

I løpet av sommeren har det kinesiske firmaet Xiaomi inntatt lederposisjonen om å være størst i det kinesiske markedet. Under prosessen har de i tillegg inntatt tredjeplassen som verdens fremste telefonprodusenter.

Bedriften ble etablert i 2010 og hadde en trang start ved å selge designtelefoner billig på internett. Xiaomi var definitivt sent ute. Deres første telefon ble lansert omtrent på samme tidspunkt som iPhone 4S kom på markedet.

En dyktig mediestrategi gjennom sosiale medier og en forretningsplan som satset på å selge ulike servicefunksjoner på telefonen, hjalp Xiaomi til å få massiv støtte fra unge og trendy kinesere.

Det forventes at det vil bli solgt rundt 500 millioner smarttelefoner i Kina i 2015, mer enn tre ganger salget i USA i følge analysefirmaet IDC. Xiaomi står nå rustet til å befeste sin posisjon som en av de mest innflytelsesrike og suksessfulle produsentene av smarttelefoner i verdens viktigste marked.

Grunnleggerne av firmaet, som inkluderer den kinesiske entreprenøren Lei Jun og den tidligere direktøren i Google, Lin Bin, håper nå at deres status skal hjelpe dem til å markedsføre Xiaomi som merkevare over hele verden.

Selv om Xiaomi allerede selger telefoner internasjonalt, er det 2015 som vil avgjøre om de består testen og kan fortsette å vokse også utenfor Kina. De skyr markeder som USA og Europa og ser i stedet etter store markeder som Brasil og India. De håper igjen å kunne bruke e-business nettverk for å selge rimelige, høykvalitets telefoner og gjenta suksessen fra Kina.

Men Xiaomi har noen formidable utfordringer. De har fortsatt ikke mange patenter i sin portefølje, og dette gjør dem sårbare i forhold til rettsstevninger fra konkurrenter. Sist uke ble de midlertidig blokkert fordi de fikk klager fra den svenske telekommunikasjonsbedriften Ericsson. Og de er ikke alene i Kina om å ha den samme ideen om å pushe produktene sine på de store voksende markedene.

”Å selge telefoner til brukere er en god start, men det er ikke slutten på en forretningsvirksomhet”, har Lin uttalt i et nylig intervju. ”Det er slik sett bare begynnelsen. Det er først etter at brukeren har kjøpt telefonen at det vil vise seg om det generer ekstra verdi, både for brukerne og oss”.

Tech015På grunn av de slående likhetene med Apple i måten å presentere nye produkter på, både gjennom sine seremonier og velregisserte events, har gjort at Xiaomi er blitt beskrevet som ”Kinas Apple” – og dette har vist seg å være en uhyre vellykket strategi i følge eksperter, fordi de produserer rimelige telefoner med høy kvalitet som direkte motsvar på Apple’s og Samsungs telefoner i en langt høyere prisklasse.

Men Xiaomi er slett ikke bare en copycat. Med sin egen businessmodell og markedsføring har bedriften utmanøvrert alle som har forsøkt seg i sitt marked. Deres suksessfulle internett-strategi har oppnådd den største anerkjennelsen noen kan få i Kina: Nå forsøker alle deres konkurrenter å kopiere dem. Både de kjente produsentene av telekommunikasjonsutstyr i Kina, Huawei og ZTE, selger nå stort sett alle sine produkter kun online. Bedrifter som OnePlus og Smartisan har også fokus på å selge veldesignede produkter med høykvalitetskomponenter og selge dem til en relativt rimelig pris.

Denne strategien kan allikevel vise seg å bli skjebnesvanger. Analytikere peker på Huawei og Lenovo kan bruke sin kontroll over produksjonen av delkomponenter som inngår i en telefon, til å oppnå kostnadsmessige fordeler. Og det er ikke enkelt å opprettholde en hype. Direktøren for Smartisan, Luo Yonghao, for eksempel, har skapt seg et navn med å annonsere sine produkter gjennom å ta i bruk metoder fra stand-up-komedier. Disse arrangementene er så populære at bedriften krever inngangspenger!

For å være på den sikre siden, blir Xiaomi behandlet med respekt av sine konkurrenter. Li Nan, visepresidenten for rivalen Meizu, som startet opp tidlig på 2000-tallet med å lage musikkspillere, og som sikter seg inn mot en målgruppe som er litt eldre og mer velstående enn den målgruppen Xiaomi henvender seg til, sammenligner hengivenheten som Xiaomi’s supportere viser med tilhengerne av en religion. ”Fansen til Xiaomi er organisert på et høyt nivå”, sier han, ”de elsker Xiaomi. Det er en form for idoldyrking”.

En 24-årig student, Han Yu, som tar sin mastergrad, er en av dem som sverger til Xiaomi. Sammen med tusener av andre fans hjelper han Xiaomi med å teste brukergrensesnittet gjennom å sjekke bugs og komme med forslag til forbedringer og tillegg. Han opererer på flere sider på Xiaomis online-forum, som i gjennomsnitt har 200 000 innlegg hver eneste dag, og er hvor fansen er i dialog med bedriften.

Mye av hans privatliv dreier seg rundt Xiaomi, og han sier at han møter likesinnede og får nye venner på denne måten. Han forteller videre at han ble svært stolt da hans forslag om å lage et privat fotoalbum i telefonene ble adoptert av Xiaomi. ”Jeg elsker denne følelsen av å være delaktig”, sier Han.

Selv om Xiaomi får inn noen inntekter på telefonsalget, er planen å øke profitten gjennom å selge tjenester som underholdning og apper gjennom telefonen. Bedriften har i tillegg begynt å selge andre produkter som et smart-TV, et nettbrett og et aktivitetsbånd som fungerer på et finjustert brukergrensesnitt, og bygger på Android, Google’s operativsystem.

En ny emisjonsrunde for å skaffe mer kapital kan øke Xiamos verdi til mellom 30 og 40 milliarder dollar, og det er mer enn sin mer kjente konkurrent Lenovo i følge en ekspert som er familiær med prosessen.

”Bankfolk behandler Xiaomo som den neste Alibaba”, sier en investeringsekspert som uttalte seg anonymt fordi policyen til bedriften forbød ham å uttale seg gjennom nyhetsmedia.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: