Kristendommen størst på nye målinger


Trond Eilertsen
Publisert 21. august 2015, kl. 11:01

«Ingen religion» er i dag verdens tredje største religion. Se her, hvor mange mennesker som tror på hva, i en topp ti over de største religionene i verden.

Det viser en opptelling , som den uavhengige amerikanske tenketanken PEW Research Center har foretatt. PEW Research Center bruker ny teknologi, som gir sikre og mer presise målinger, for å måle tro hos verdens befolkning. Tenketanken har også tatt med de som ikke tror på noe, og på en topp ti over verdens største religioner er den gruppen den tredje største.

Mer enn åtte av ti mennesker på jorden 84 prosent av verdens syv milliarder – slutter til seg en eller annen form for religion.

SE HELE TOPP 10-LISTEN HER:

10: Jainreligionen og shinto, henholdsvis 4,2 og 4 millioner
Mer enn 400 millioner, cirka 6 prosent av verdens befolkning, praktiserer folkereligioner fra afrikansk, kinesisk, indiansk eller opprinnelig australsk kultur.

Ytterligere 58 millioner, eller rett under 1 prosent, tilhører andre religioner som bahai , jain , sikhisme , shinto , taoisme , wicca og zoroastrianisme .

Blant de største av de «små religionene» er janereligionen og shinto. De sniker inn seg på en nesten delt 10.-plass med henholdsvis 4,2 millioner tilhengere for janereligionen og 4 millioner shintotilhengere.

Jainreligionen oppsto sideløbende med buddhismen i India. Shinto-religionen oppsto i Japan omkring år 1000 f.kr.

9: Bahá’ í, 7 millioner
Det mest bemerkelsesverdige ved at bahá’ í opptrer på denne topp ti listen, er kanskje religionens alder. Bahá’ íreligionen oppsto så sent som 1863 i Persia og går kort fortalt ut på at menneskeheten skal forenes. Bahá’ í trekker på lærdom fra islam og kristendom.

8: Jødedommen, 14 millioner
Ut av jødedommen kommer både kristendom og islam samt en rekke mindre religioner. Den gamle religionen praktiseres i dag av omkring 0,2 prosent av verdens befolkning.

7: Juche, 19 millioner
Juche er den religionen og ideologi som dyrkes i Nord-Korea. Religionens søyler er staten, lederskap, politisk- og økonomisk uavhengighet og fellesproduksjon. Juche utspringer fra marxismn og kalles iblant, spottende, for Kimilisme etter Nord-Koreas tidligere diktator Kim Jong-il.

6: Sikhismen, 23 millioner
Sikhreligionen er en forholdsvis ung religion fra 1400-tallet som ble utformet av en rekke guruer. I sikhismen ses en guru som en representasjon for gud som skal veilede den rettroende til å leve korrekt og dermed oppnå frelse. Sikhreligionen er inspirert av andre religioner som islam og hinduismen, men tar avstand fra disse religionenes ritualiserte sider.

5: Buddhismen, 500 millioner
I antall er det langt fra femte- til sjetteplassen på denne topp ti listen. Buddhisme er en religion, som syv prosent av verdens befolkning følger. Buddhismen bygger på den læren den historiske Buddha prekte omkring 600-400 f.kr.

4: Hinduismen, 1 milliard
Det er cirka dobbelt så mange hinduister, som det er buddhister i verden: En milliard eller 14 prosent av alle mennesker på planeten vedkjenner seg denne religionen, men hele 80 prosent av dem bor i India. I motsetning til andre av de store nåtidige religionene har hinduisme ingen grunnlegger, ingen enkelt helligskrift som Koranen eller Bibelen og ingen felles trosbekjennelse som kan henvises til.

3: Ingen religiøs identitet, 1,1 milliarder
På tredjeplassen over de ti største religionene i verden er det kanskje litt misvisende å telle med dem som ikke har noen religiøs tilknytning. Men faktisk er det langt flere som ikke tror på noen av de klassiske religionene, enn det er hinduister i verden. Og cirka like mange, som det er katolikker i verden.

1,1 milliard mennesker, 16 prosent, svarer i PEWs undersøkelse enten at de ikke har noen religiøs tilhørighet eller de ikke tror på noe.» Flertallet av dem som svarer slik, bor i Kina, som er det landet i verden med flest erklærte ateister.

2: Islam, 1,6 milliarder
Ikke mindre enn 23 prosent av verdens befolkning er muslimer. 1,6 milliarder mennesker i alt. Slik som kristendommen finnes islam i flere avskygninger. De to største og mest kjente delene av islam er sunni og shia.

1: Kristendom, 2,2 milliarder
Med 2,2 milliarder tilhengere er kristendommen med stor margin verdens største religion. Nesten 32 prosent av verdens befolkning kaller seg kristne, om det så er katolikk, protestant, ortodoks eller noe annet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: