2 av de beste og rimeligste nettbrettene du kan få i dag


Trond Eilertsen
Publisert 29. oktober 2015, kl. 15:17

Nettbrettene er aldri tenkt som erstatning for en laptop.
På den ene siden har du de dyre nettbrettene, som iPads og Galaxy Notes som enten er beregnet på å erstatte computeren din, eller i det minste være et reelt alternativ. Men da må du betale for det.

Det er ikke alle som ser etter noe som kan erstatte laptopen i en arbeidssituasjon. Men de er ute etter noe som er bedre når de skal se på Netflix i senga, eller sjekke oppskriften på søndagens middag, en enklere måte å spille Angry Birds og Asfalt på, eller få lest litt mens du kjeder deg på toget. Alt dette er ting et nettbrett er helt utmerket for, og du trenger ikke betale så mye for det heller.

Markedet for de rimelige nettbrettene varierer mye i pris, alt fra dem du finner i supermarkeder som kanskje eller kanskje ikke virker som forventet, til Nexus 7 som er i den andre enden av skalaen. Men det de har felles er at ingen av dem koster særlig mer enn tusenlappen.

I og med at bredden er så stor, er det desto viktigere å ta de rette valgene for å unngå å sitte med skjegget i postkassa. Du må forsikre deg om alt du får med deg alle spillene og appene du har behov for. Brettet må være solid bygd, og så nær uknuselig som mulig. Du vil aller helst ha god batterikapasitet i og med at nettbrettet jo ikke er til mye nytte dersom det ikke lar seg slå på. Og det viktigste av alt: Du trenger en god skjerm. Skjermen er nøkkelen.

For noen år siden kunne du ikke gå til samme sted og få det du trengte og allikevel bare investere en tusenlapp. Men i dag har du denne muligheten. Overraskende mange butikker (online så vel som offline) har nå et slikt utvalg. Det ”verste” er at når du tester de ulike nettbrettene, blir du overrasket over hvor mange gode produkter som finnes. Uansett; det vil allikevel være en vinner som skiller seg ut.

ASUS MEMO PAD 7 (ME 572 C)

Tech030Asus Memo Pad er et bemerkelsesverdig høykvalitetsbrett. Det har alt: Android 4.4, en helt ny Intel-prosessor, det er slankt og lett, og allikevel med en solid kasse. Brettet er sort med rette kanter, omtrent som en av de gamle Nokia Lumia-telefonene. Asus beskriver selv brettene som ”clutch bag”- inspirert, noe som antakelig referer til den lille folden på baksiden. På alle andre måter er den som alle andre nettbrett. Det kommer med enten16 eller 32 GB internt minne (de aller fleste brettene kommer beklageligvis bare med 8 GB eller til og med mindre), et overraskende gode front- og hovedkameraer.

Det som slår en mest med Memo Pad er allikevel skjermen. De fleste billige nettbrettene har de samme ulempene, et tydelig pikselert og slørete, eller et dårlig laminert display som gir deg følelsen av å se gjennom et møkkete vindu.

Memo Pad 7 har på sin side et 1920 x 1200 display, og dette er i ethvert henseende det ethvert godt nettbrett må ha. Det har utmerket sideinnsyn, nydelige og presise farger, og om ikke helt perfekt, så akseptable synsforhold når det brukes utendørs. Det er nesten ikke mulig å få en bedre skjerm enn dette, ikke til denne prisen. Når du legger til de to stereohøyttalerne som både har bedre og høyere lydstyrke, er det ingen tvil: Dette er vårt favoritt nettbrett i denne prisklassen, og er utmerket som følge når du ønsker å ligge i senga og se en film før du sovner.

At Memo Pad 7 stiller i denne lavere prisklassen, henger sammen med at det rundt skjermen går en bred sort ramme – det er opplagt at det er større og tyngre enn nødvendig. I tillegg legger Asus inn en del merkelige og stygge tilpasninger i Android, ingen av dem virker å bidra med noe særlig meningsfullt.

Men dette er småtteri i forhold til hva Asus har fått til med det som virkelig betyr noe. Batteriet varer minst noen dager, utførelsen er perfekt, det kjører up-to-date programvare og alle de appene som hører med i denne sammenhengen, og det tilbyr alt hva vi kan forvente av et godt nettbrett. Et 7-tommers nettbrett kan aldri erstatte laptopen din, men det har da aldri Memo Pad hatt ambisjoner om. Det er ment å skulle brukes på andre måter, og til disse formålene virker det helt eksellent.
Det finnes noen utfordrere til Memo Pad 7, men ikke mange. Ett bra alternativ er Amazon Fire HDX 7:

AMAZON FIRE HDX 7

Tech031Dersom du er en hund etter alt som har med medier å gjøre og er interessert i å se, lese, høre, og ha muligheten for å kjøpe hva som helst som er mulig for et menneske, er det ikke noe reelt alternativ enn Amazon Kindle Fire HDX 7. Amazon’s økosystem av innhold, fra filmer til musikk og TV-show og Amazon’s egne originale produkter, er helt og holdent uten konkurranse, ingen kan matche dette i dag – og det er ingen steder du får tilgang til dette innholdet som på Amazon’s egne nettbrett. Dersom du har Amazon Prime får du masse innhold gratis. Vi har brukt HDX lenge, og det er bare for å kunne laste ned filmer mens vi er ute og flyr. Det er nesten utenkelig at vi skulle glemme igjen brettet.

Amazon er tilsvarende flinke til å utstyre nettbrettet sitt med det som er nødvendig for en god opplevelse. Som Memo Pad 7 har den et 7-tommers, 1920 x 1200 display, minst 16 GB lagringsplass, en rask prosessor, et langt batteriliv, og et relativt lett og tynt, men fortsatt solid skrog. Det er brettet du ikke så lett skiller deg av med, eller låner bort, og heller ikke er redd for å slippe i nevene til avkommet.

Utenom det Amazon selv tilbyr, er det ellers ikke så mye du kan gjøre med en HDX. Uten Google Play Store kan du ikke laste ned de spillene og appene som du ønsker, og i og med at Amazon utvikler sin egen programvare, får du heller ikke tilgang til det beste Android har å by på. Amazon’s Fire OS er fortsatt litt for kludrete og forvirrende, det er ikke dårlig, men heller ikke så bra som Android. Hvis du bare er ute etter bøker, filmer og Netflix, kan du ikke gå deg vill her; men vi gjetter på at du ganske sikkert vil savne å spille noen av de spillene som naboen din med Android leker seg med.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB