Unngå biltyveri med GPS tracking


Trond Eilertsen
Publisert 21. januar 2016, kl. 16:13

Hvert år stjeles det flere biler rundt omkring i landet, og man har ikke problemer med å forstå frustrasjonen både for eier, politi og forsikringsselskaper. Samtidig ser en at enkelte merker er mer «lett-stjålet» enn andre.

Lettstjålne biler

Det er kanskje ikke helt sant å si at enkelte biler er «lettstjålne», men dessverre er enkelte merker mer utsatt for tyveri enn andre. I forhold til tall fra politiet og forsikringsselskaper er de mest utsatte bilmerkene Toyota og Volkswagen.

Årsaken til dette ser ut til å være mengden av disse merkene i Norge. Det er flere som eier biler av disse merkene enn av andre merker, og dermed er disse merkene mer utsatt. Deretter kommer merker som Audi, Mercedes, Ford og BMW. Dette da, etter de først nevnete to merkene, er disse de mest eide bilene i landet. Denne fordelingen er ikke uvanlig, og en ser det samme i tall fra andre land. Bilmerker det finnes mest av i et land, er også de det stjeles mest av.

Utviklingen her til lands viser en nedgang i antall biltyverier totalt sett, men at dyrere biler er blitt et større marked for biltyvene.

Kan man unngå at bilen stjeles?

Ja og nei, må kanskje bli svaret her. Det er helt klart hver enkelt bileier kan gjøre for å bedre sikkerheten. Samtidig har man ikke noen garanti for at dette er 100% tyverisikkert. Selv om bilen er utstyrt med alt fra GPS-sporing til annet utstyr stjeles også disse med jevne mellomrom. Med det sagt, er bilen merket med at den har GPS tracking installert, vil de fleste tyver sannsynligvis gå videre til neste bil. Dermed kan et slikt system være en billig investering som gir deg en bekymring mindre.

En del forholdsregler er en selvfølge for mange, men en liten påminnelse er alltid på sin plass. Regel nummer én er selvsagt at man låser bilen når man forlater den. I tillegg bør bilnøkler aldri ligge lett tilgjengelig for andre, uansett hvor du befinner deg.

Bor du i by/tettbygde strøk er det en god ide å alltid parkere på steder med mye trefikk/folk, samt videoovervåking. Parker også, om mulig, på steder som er opplyste også på kveld/natt.

Bilnøkkelen – også nøkkelen til en stjålet bil

nokkel-sporing-gpsOvenfor nevnte vi litt angående bilnøkkelen, men det er flere ting en bør være oppmerksom på i denne sammenhengen. Det viser seg nemlig at de aller fleste biler i Norge stjeles ved bruk av nøkkel.

Her er kanskje en ting du aldri har tenkt over når det gjelder biler med startsperre. Kjøper du en bruktbil, vet du da hvor mange eiere det har vært før deg? Hvor mange nøkkelsett befinner seg eventuelt rundt omkring? Få annulert alle andre nøkkelsett enn det settet du har. Det vil sikre at nøkler på avveie kan benyttes til å stjele bilen.

Hva benyttes stjålne biler til?

Biler stjeles oftest for profitt, og en ser at biler stjålet i Norge ofte ender opp i utlandet. Her selges de som de er til stor fortjeneste. I andre tilfeller selges bilen del for del. Da orginaldeler ikke alltid er like enkelt å få tak i i enkelte land.

Andre stjeler biler for å komme seg fra en plass til en annen. Andre igjen i forbindelse med identitetstyveri, for deretter overta bilen. Uansett årsak er det som regel økonomisk vinning som er motivet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB