Russiske romfartøy besøker satellitter


Trond Eilertsen
Publisert 14. juni 2017, kl. 20:28

Mystiske russiske romfartøy besøker satellitter. Hvorfor?

Russland har lansert et nytt romfartøy, som sirkulerer i jordens orbit og besøker satellitter. Dette mystiske fartøyet har blåst liv i frykten for at Russland har fattet ny interesse i sitt tidligere anti-satellittprogram. Et program som en har trodd var lagt ned på 80-tallet

Romfartøyet 2014-28E ble skutt ut fra Plesetsk Cosmodrome i nord i Russland. Dette skjedde 23.mai, samtidig som det ble skutt ut tre kommunikasjonssatellitter. Det hevdes at disse følges nøye av US Air Force Space Command. Kosmos 2499, som er navnet på dette romfartøyet, gjør stadige retningsendringer og besøkte blant annet utskytningsfartøyet Briz-M den 28. oktober. De andre tre romfartøyene Kosmos 2496, 2497 og 2498 mener analytikere er satellitter for militær kommunikasjon.

Presise manøvreringer er nødvendig

Anti-satellitt våpen, også kjent som «satellittdrepere» eller ASAT, må kunne manøvrere med presis nøyaktighet. Dette da de er ment å skulle besøke og destruere spionsatellitter, enten ved å plassere små sprengladninger eller ved å benytte en robotarm for å ødelegge solpanelene. Å skade solcellepanelene er mer fornuftig, sier analytikerne. Da dette ikke skaper romavfall som kan skade alle satellittene ute i rommet. Ødeleggelse av kraftforsyningene dreper satellitten med en gang. Dette så vi tidligere med Philae kometlanderen.

Romavfall fra ASAT er allerede en trussel. Kina testet i 2007 en bakke-til-luft rakett for å destruere en værsatellitt som ikke fungerte. Dette førte til internasjonale reaksjoner da destrueringen resulterte i 3000 deler med romavfall, som fremdeles lager problemer for romfartøyer. Den internasjonale romstasjonen må til stadighet skifte bane for å unngå disse.

En ny kald krig

Det gamle Sovjet hadde et aktivt ASAT program på 60-tallet, men som en følge av slutten på «den kalde krigen» ble dette lagt ned. Rundt år 2010 ble forholdet mellom Russland og vesten mer komplisert, og den russiske romkommandøren Oleg Ostapenko avslørte at russerne studerte anti-satellittprogrammer på nytt. Nyheten om Kosmos 2499 kom da forholdet mellom Russland og vestlige land nådde en ny bunn i Australia. Dette da president Putin forlot G20 møtet i Brisbane etter at Russland i flere dager hadde fått kritikk for sin invasjon i Ukraina.

Analytikere mener at det kan også være at Kosmos 2499 har helt uskyldig ærend i verdensrommet. Det kan være at romfartøyet er et ledd i vedlikehold av andre satellitter, på lik linje med hva USA og andre land har. USAs romferge X-37B bruker også måneder i bane rundt jorden på mystiske oppdrag. Romfergen er også kapabel til presise manøvrer for inspeksjoner, i tillegg til destruering av satellitter.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB