Toyota bidrar til et ”hydrogen-samfunn”


Trond Eilertsen
Publisert 8. juni 2017, kl. 16:45

Toyota ønsker å bidra til et ”hydrogen-samfunn” og gir konkurrenter tilgang til sine drivstoff-patenter

Toyota legger ned mye innsats og forskning for å utrede teknologi som utnytter hydrogen som drivstoff. Innsatsen er såpass seriøs at de ikke bare ønsker konkurranse velkommen, men støtter og oppmuntrer konkurrerende løsninger.

Bilprodusenten opplyste dette under det årlige Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. De gir tilgang til mer enn 5 500 drivstoff-patenter og stiller med royalty-frie lisenser til andre bilprodusenter og institusjoner.

Under sin pressekonferanse under CES-messen brukte den glitrende Mirai det harde konferanselyset til å antyde at det var en anledning til å huske på og korrigere de detaljene som de allerede burde ha lært under LA Auto Show i november. I stedet brukte han poenget for å peke på det som betegnes som ”hydrogen-fremtiden”.

Vi er i ferd med å forlate hydrokarbon som drivstoff og bevege oss mot en tidsalder der vi benytter hydrogen for å skape et nytt samfunn som ikke forurenser, fortalte fysikeren, futuristen og forfatteren dr Michio Kaku. Han viste til at 75 % av universet består av hydrogen. Hydrogen er den største forekommende substansen i hel universet. Dette står i kontrast til olje, det sorte gullet, som er en av de mest sjeldne substansene vi har på planeten jorden. Nasjoner er villige til å drepe for olje. I tillegg finnes oljen i de mest farlige, utsatte og ustabile områdene på kloden.

Toyotas håp er at de ved å dele sin intellektuelle kapital kan bidra til et kvantesprang i retning av hydrogen-samfunnet. Dette er første gang i sin historie Toyota deler sin kunnskap og sine patenter gratis og uten vederlag. Bilprodusenten hjalp til med å få det gass-elektriske hybrid-markedet i gang på lignende måte, men da var teknologien lisensiert og måtte betales for.

”Vi tror at ved å dele gode ideer vil det også oppstå store ting”, sier Bob Carter, som er senior visepresident ved Toyota Motor Sales, USA Inc. De første bilene som går på hydrogen-teknologi, og som lanseres mellom 2015 og 2020, vil være kritisk og kreve stor innsats og ukonvensjonelt samarbeid mellom bilprodusenter, statlige institusjoner og lovgivere, akademia og energileverandører. Ved å eliminere tradisjonelle grenser mellom aktørene i dette markedet, kan vi øke tempoet på utviklingen av ny teknologi betraktelig og bevege oss inn i fremtiden langt raskere, mer effektivt og økonomisk”.

De circa 5 680 patentene vil bli gjort tilgjengelige for produsenter av brenselceller, underleverandører og produsenter av hydrogen drivstoffstasjoner gjennom en innledende markedsintroduksjon som Toyota selv regner med vil vare frem til 2020. Dersom andre bidragsytere utover transportsektoren skulle være interessert, vil dette bli vurdert fra sak til sak.

Sist år gjorde Tesla noe tilsvarende da de åpnet opp sine patenter for konkurranse og videreutvikling.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB