Fremtidens dingser er talestyrt (av deg)


Trond Eilertsen
Publisert 11. januar 2018, kl. 13:22

I fremtiden taster vi ikke lenger på våre elektroniske enheter – vi snakker til dem. Salget av talestyrte enheter og lydassistenter har doblet seg på kort tid, ifølge en ny undersøkelse utført av Adobe.

Undersøkelsen er basert på aggregerte og anonymiserte data fra over 55 milliarder besøk til mer enn 250 forhandlere i USA, samt blant mer enn 1.000 amerikanske forbrukere.

– Vi blir stadig mer fortrolige med talebaserte teknologier og trenger ikke lenger en skjerm for å kommunisere med våre enheter. I årene som kommer vil stadig flere virksomheter begynne å inkludere støtte for talestyrte funksjonaliteter i deres produkter og tjenester, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef hos Adobe.

Ifølge undersøkelsen bruker mer enn halvparten av de som eier en talestyrt assistent den minst én gang hver dag, og mer enn 2 av 10 (22 prosent) av dem sier de foretar kjøp ved hjelp av talestyring.

Den mest populære bruken av stemmestyrte enheter er å lytte til musikk (61 prosent), å sjekke været (60 prosent), å stille morsomme spørsmål (54 prosent), spille nettspill med eller uten pengepremier (53%) samt å foreta søk/undersøkelser (53 prosent). (kilde Сasinopånett.eu).

Stemmestyring, som for eksempel Apples Siri og Amazons Alexa, er i kraftig vekst. Markedet er i ferd med å ta av. Vi ser det i alt fra smarttelefoner til TV-er, computere, høyttalere og biler.

I løpet av de neste tre årene er det ventet at bruken av såkalte digitale stemmeassistenter på verdensbasis vil mangedobles, fra 400 millioner til 1,8 milliarder daglige brukere.

En god mikrofon er avgjørende for at stemmestyringen skal fungere godt. Det som skiller kvaliteten på mikrofonene i markedet er følsomheten, som handler om evnen til å registrere svake endringer og nyanser i lydfeltet.

Oftere og oftere styrer man ting med stemmen. Lyden av stemmen din fanges opp av en mikrofon og gjøres om til lydbølger som dingsene forstår.

Slutt med knute på tråden

For første gang har også salget av trådløse hodetelefoner overgått salg av kablede modeller. Men nesten halvparten (45 prosent) sier at de er uenige i mange av produsentenes beslutning om å fjerne hodetelefonkontakten fra smarttelefonen.

Også salget av trådløse ladere har på mer enn et år tredoblet seg, og to av tre er enige om at utviklingen av trådløs forbrukerelektronikk er positivt.

Virtuelle assistenter som samhandler med oss gjennom tale, kan forandre måten vi søker etter informasjon på. Det kinesiske nettselskapet Baidu regner med at om tre år vil halvparten av alle søk på nettet være tale- eller bildestyrt.

– De talestyrte assistentene påvirker søkemetodene våre fordi de har et naturlig og enkelt grensesnitt. I dag blir 20 prosent av alle søk på mobiltelefon utført med tale, ifølge Google. I stedet for at vi går til pc-en eller tar opp mobilen for å søke ved hjelp av tekst, får vi en mer effektiv søkemetode med de talestyrte enhetene og appene. Dette sier Dina Abdelrazik, forskningsanalytiker hos amerikanske Parks Associates.

En virtuell personlig assistent går raskt gjennom store mengder informasjon. Tidligere e-poster og søk på nettet gjør assistenten mer treffsikker, fordi handlingene våre blir analysert ved hjelp av matematiske formler. Jo mer vi samarbeider, desto mer vil assistentens kognitive evner utvikle seg ved hjelp av algoritmene.

– Denne typen enheter fortsetter å lære gjennom oppgavene de utfører og dataene de samler inn om brukeren. Jo mer samhandling, desto bedre svar.

Talestyrt kommunikasjon byr på flere muligheter for forbrukere og bedrifter. Det kan forbedre brukeropplevelsen, øke forbrukerengasjementet og forenkle bruken. Ulempen med talegrensesnittet er brukernes lave toleranse for feile svar. Bedrifter som benytter talestyrt teknologi, må gjøre sitt ytterste for å leve opp til forbrukernes forventninger og gi en god brukeropplevelse. Hovedsaken er å beholde forbrukerne.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB