Bygg en kraftig gaming-pc til lavpris


Trond Eilertsen
Publisert 21. februar 2018, kl. 10:17

For rundt 7-8000 kroner kan du selv bygge en kraftig gaming-pc med den nyeste teknologien.

For mange av oss er den ultimate drømmemaskinen utenfor rekkevidde. Hvis penger ikke betyr noe kan man lage noen utrolige systemer, men hva hvis kostnaden spiller en rolle? Hva hvis man ikke har råd til å betale 5000 kroner bare for kjølesystemet ? Hva hvis man vil ha en maskin som fungerer godt og som koster en brøkdel av de drømmemaskinene vi blir tilbudt overalt?

En liten bemerkning: Da vi for et år siden bygget en prisbillig maskin, var formålet blant annet å lage en sterk alliert til virtual reality, det aspektet finner du ikke i denne maskinen. Det skyldes at VR ikke er så viktig lenger. Man kan spille VR på denne maskinen, men hvis du tar VR-gaming seriøst, bør du kanskje overveie å oppgradere grafikkortet.

Vår prisbillige maskin har i oppgave å oppfylle nettopp disse behovene. En imponerende allround opplevelse til en brøkdel av de prisene vi normalt må betale. Som det fremgår av overskriften, kan maskinen brukes til gaming. Betrakt maskinen som en konsoll som man kan bruke til generell nettbruk, som å være sosial på nett, underholdning, utføre daglige praktiske formål, kommunisere med, samt nettspill og gaming. Den er tross alt en PC. Og hvis du har råd til det, kan du bruke dette systemet som et springbrett til noe som mer spesifikt oppfyller behovene dine.

Prosessor
Det er mye å velge imellom i billigsegmentet i prosessormarkedet. Disse chipene har imidlertid ikke noe som får blodet til å rulle raskere i årene. Få kjerner og lave klokkefrekvenser gir en generell dataopplevelse som virker søvndyssende.

Denne Kaby Lake-chipen (quad-thread, to fysiske kjerner) lover en fornuftig arbeidsfrekvens på 3,6 GHz og omfatter Intel HD Graphics 630. Det er 3 MB L3-cache og en TDP på 51 W. Vi er naturligvis ikke interesserte i å bruke den integrerte grafikken, for vi har budsjettert med et grafikkort, men det er alltid godt å ha en backup, hvis noe går galt.

En viktig faktor, når man velger denne chipen er dens innebyggede oppgraderingsmulighet. Det skyldes at den bruker LGA1151-sokkelen, det betyr at man senere kan installere en Core i5 eller til og med en Core i7 og oppnå en voldsom boost i fart. Pentium G4600 støtter opp til 64 GB-ER ddr4-2400-minne og gir enda en mulighet for oppgradering.

Intel Pentium G4600

Intel Pentium G4600

Det er ingenting som slår grafikkort, når det gjelder valgmuligheter. Selv hvis du bestemmer deg for en bestemt gpu vil det være mange kort tilgjengelig, ofte fra det samme firmaet. Markedet for grafikkort er så tettpakket at noen få ekstra kroner her og det kan gi deg en litt høyere overclocking, en mer stillegående vifte eller mer bling i form av pulserende LED lamper.

Hvis du skal spare, er utvalget av gpuer ikke så stort. Vi endte med å skulle velge mellom Nvidia GeForce GTX 1050 Ti og AMD Radeon RX 560. Den duellen vinner Nvidia fordi 1050 Ti er mye kraftigere, og 4 GB-modeller er lettere å finne enn RX 560-slektningene. AMDs Radeon-serie synes å lide under en fornyet interesse for kryptovaluta, og utvalget er derfor begrenset.

Det EVGA-kortet vi kjøpte, gir en beskjeden overclockfordel i forhold til Nvidias grunnspesifikasjon – med et basisklikk på 1354 MHz mot Nvidias basespesifikasjon på 1290 MHz. Nå om dager er basisklikk faktisk mindre viktig enn boost, fordi GPU Boost 2.0 automatisk overlocker kortet i forhold til temperaturen. Men denne overclockingen går videre enda med ett boostklikk på 1468 MHz i forhold til foreståtte 1392 MHz. Kjøleribbene og en vifte klarer avkjølingen av de 768 CUDA-kjernene fremragende, og den støyer ikke urimelig.

De andre fordelene ved dette Pascal-kortet er dets beskjedne format og at det ikke krever noe ekstra strømstikk. Det får all den nødvendige strømmen fra pci-e-stikket. Nvidia anbefaler at man har en psu på minst 300 W til et system som bruker dette kortet, og det betyr at vi har mer enn tilstrekkelig med energi i maskinen vår.

EVGA GeForce GTX 1050 Ti 4GB ACX 2.0

EVGA GeForce GTX 1050 Ti 4GB ACX 2.0

For et år siden ville man ha satset på 16 GB ddr4. Men prisen på RAM har blitt doblet det siste året. Da vi her holder med et stramt budsjett har vi ikke råd til denne økningen og vi må derfor klare oss med mindre.

Når det er sagt, vil vi fremdeles anbefale merkevarer, når man kjøper minne, og Patriot er et firma som har levert bra i mange år. Disse røde og svarte blokkene fungerer fint ved 2400 MHz med 15-155-35-timing. Kjølerens ribber rager ikke for høyt, og de bør derfor heller ikke gi problemer med valget din av cpu-kjølemetode.

Patriot Viper 4 Series DDR4-2400 8GB (2x 4GB)

Patriot Viper 4 Series DDR4-2400 8GB (2x 4GB)

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB