En smart og innovativ by på 24 timer


Trond Eilertsen
Publisert 22. februar 2018, kl. 22:53

En helg i starten av februar var Norkart Labs med å arrangere hackathon på Universitet i Agder. Linjeforeningene Systematicus og Open Source UiA var initiativtakere til hackathonet. Kristiansand Kommune, Egde Consulting, Instituttet på UiA og vi i Norkart var medarrangører og hjalp til så best vi kan med pizza, hamburgere, cola og en dose erfaring. Uken før holdt vi praktisk lynkurs for studentene i hvordan bruke åpne geografiske data med fri programvare.

Lukas Wedemeyer fra Kristiansand Kommune innledet problemstillingen rundt Smarte byer. Sitatet: «En smart by er en by som gjør smarte ting» – sitter godt i veggene. Det er ikke byen med den beste strategien, de beste konseptene, eller de beste powerpointene som er den smarteste – den smarteste er den byen som faktisk utnytter det «smarte» som ligger mellom digitaliserte arbeidsprosesser, teknologi, data og innbyggere.

Gruppene jobbet ivrig gjennom døgnet. Flere kastet seg over kodingen. Flere ble inspirert av Google Design Sprint og testet ut prosessen i hypertempo. Flere jobbet rent konseptuelt og med fullt fokus på interaksjonsdesign.

Det vi fikk presentert var utrolig spennende! Tre av gruppene hadde jobbet med et veldig aktuelt tema, nemlig: Hvordan få mer brukervennlige tjenester for å gi tilbakemeldinger til kommunen. For eksempel: «Her er det hull i veien», «Her er det ikke brøytet», «Her bør det være mer lekestativ». Innbyggervarsling er ikke i seg selv innovativt. Flere leverer tjenester på dette, inklusive oss. Problemet er at det er veldig, veldig få innbyggere som vet om, eller rett og slett gidder å bruke tjenestene. Studentene klekket ut flere kjempegode konsepter for å få dette til. Hva med å gjøre innsending som et sosialt spill? Hva med å lage det mye, mye enklere – ala snapchat? Hva med å lage en app som er like attraktiv for 19-åringer som 69-åringer å bruke? Hva med å bruke mobiltelefoner og eksisterende app’er som datasensorer?

For som en ikke-navngitt student så viselig sa det: «Det er jo bare grinebitere over 50 som gidder å involvere seg i dag». Hva betyr dette egentlig for en kommune? Jo. Det betyr at beslutninger skjer med en fryktelig skjev demokratisk prosess.

Heldigvis er hackathons med på å skape en kobling mellom innovative studenter, kommuner, private leverandører og universitetsmiljøer. Det er på denne måten vi kan skape de virkelige smarte koblingene mellom digitaliserte arbeidsprosesser, teknologi, data og innbyggere. Og skape et smartere samfunn.

Se https://www.norkart.no/2018/02/19/smart-innovativ-by-pa-24-timer-2/

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB