YR.no styrer utvendig bakkevarme i Kristiansand


Trond Eilertsen
Publisert 20. april 2018, kl. 15:15

Et smart styringssystem som henter værdata fra yr.no reduserer energiforbruket og sikrer bar-bakke flere steder i Kristiansand. 

Elektroentreprenøren Laugstol har utviklet et intelligent bakkevarmesystem i samarbeid med strømstyringsspesialisten Eaton. Bakkevarmesystemet skal redusere unødvendige energikostnader og sikre trygg ferdsel på bar-bakke i vintermånedene, løsningen kalles SMELT.

  • Kristiansand kommune utfordret oss på å lage en løsning som gjorde det enklere å styre bakkevarme. Vi har laget og installert løsninger der varmeelementene får beskjed fra yr.no om de skal avgi varme eller ikke, innleder Jon Olav Østebøvik, seksjonssjef for energiservice i Laugstol.

Mange eldre bakkevarmesystemer skrus av og på ved hjelp av en bryter. Glemmer man å slå av bryteren når vinteren er omme, vil det gå med store tap av unødig energi og kostnader.

  • Våre erfaringer tilsier at mange lar bakkevarme stå på hele året, selv når det er 20 pluss grader ute. Dette vil medføre fullstendig unødvendige bruk av energi og blir fort en svært dyr forglemmelse, sier Østebøvik.

I tilfeller der varmeelementene står på hele året mener Østebøvik at SMELT kan redusere energibruken med inntil 80 prosent, i tillegg vil det komme besparelser i form av mindre administrasjon og mindre ressurser brukt på å salte og strø.

Så langt har SMELT blitt installert fire steder i Kristiansand kommune. Dette ved Hellemyr skole, Kløvertun rehabiliteringssenter, Vågsbygdtunet omsorgssenter og Valhalla omsorgssenter.

  • Fordi varmeelementene får varsel før det begynner å snø kan vi garantere at det ikke vil danne seg is så fremt det ikke er 15-20 kuldegrader. Derfor egner dette seg særlig godt utenfor sykehus og gamlehjem der fall på isen kan få alvorlige konsekvenser, forklarer Østebøvik.

I følge tall fra Helsedirektoratet fra 2014 er det om lag 9000 hoftebrudd i Norge hvert eneste år. 6000 av disse betegnes som enkle brudd, 3000 som kompliserte. Et enkelt hoftebrudd koster samfunnet i snitt 235.000 kroner, mens de kompliserte har en prislapp på 675.000 kroner per brudd. Legger man sammen prisen på disse får man en prislapp på tre milliarder kroner, inkludert behandling, rehabilitering og sykehjemsopphold, hvert eneste år.

SMELT består hovedsakelig av strømkomponenter fra Eaton, og en bakkeføler fra Grosch. Administrerende direktør i Eaton i Norge, Jon Helsingeng, mener bruken av smart energistyring øke i årene fremover.

  • Det er gledelig at Laugstol har utviklet et intelligent bakkevarmesystem som reduserer både energi og kostnader. Smart styring av energi har utallige bruksområder, og vil bli viktigere og viktigere i tiden som kommer. Vi erfarer at denne type teknologi også vokser i norske hjem, da man både sparer miljøet og lommeboka, sier Helsingeng.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB