Utdanning av kiropraktorer


Trond Eilertsen
Publisert 26. februar 2018, kl. 10:11

Har du fått lyst til å utdanne deg som kiropraktor, fordi du kan lære om kroppen og møte nye mennesker som trenger din hjelp? Sa må du vite at foreløpig utdannes det ikke kiropraktorer i Oslo og Norge.

Noe av grunnen til dette er konflikt om hvordan utdanningen skal organiseres. Kiropraktorene vil helst ha det som en egen utdanning, gjerne ved egne høyskoler, mens legene, og til dels myndighetene ønsker en eventuell utdanning som en del av det medisinske fakultetet. Uenigheten går inn i kjernen av hva som skal oppfattes som en egen profesjon. 

En del høyskoler reklamerer med kiropraktor utdanning, men dette er i bestefall et ettårig grunnstudium med formidling til utenlandsk utdanningsinstitusjon. Når en snakker om utdanning av kiropraktorer er det viktig å skille mellom utdanninger som er akkreditert av ECCE (European Council of Chiropractic Education) og utdanninger som ikke er det. Tar man utdanning ved en institusjon som ikke er akkreditert vil det være vanskelig å bli en autorisert kiropraktor i Oslo og Norge

Så kor skal vi reise?

Den nærmeste utdanning av kiropraktorer finner vi i Danmark. Ved det Sydanske Universitet gis det en 3-årig bachelor utdanning i kiropraktikk pluss en toårig kandidatutdanning. Samlet sett vurderes utdanningen å være på masternivå. 

I Storbritannia kan man få ulike kiropraktorutdanninger, men for å være sikker på å bli autorisert til å utøve yrke bør man ta en MS Chiroprachtic. Dette kan man få ved AECC University College i Bournemouth, ved University South Wales og London South Bank University. Om Storbritannias utmelding av EU/EØS vil kunne få konsekvenser for godkjenning av utdanningene vites foreløpig ikke. 

I tillegg er det en del som ta kiropraktor utdanning i Australia, New Zealand, Canada og USA. Her bør man imidlertid gjøre grundige forhåndsstudier for å sikre seg at man får autorisasjon når studiet eventuelt er gjennomført. 

Hvordan komme inn på kiropraktorstudiet?

Opptakskrav til kiropraktorstudiet vil kunne variere fra studiested til studiested og fra år til år, men generelt kreves generell studiekompetanse eventuelt med krav om spesielle fag i fagkretsen.

Det betyr ofte over snittet gode karakterer også i fag som matematikk og engelsk. Men det kommer mye an på hvor mange som ønsker seg til utdanningsstedet. Man kan finne informasjon om slikt på hjemmesidene til Norsk Kiropraktorforening eller for eksempel utdanning.no.

Dersom man har godkjent kravene, kan man søke på disse skolene som finnes i utlandet. Kanskje man vil leve de 5 neste årene i ”The land Down Under”, Australia, eller satse på flere hjemreiser fra Danmark. I tillegg til utdanningen kommer et turnusår og deretter at man blir autorisert som kiropraktor av Helsedirektoratet.

Kombinere opplevelser og utdanning

Som kiropraktor vil man ha gode muligheter til å få fast arbeid i Norge. Mange av plagene knyttes til rygg og leddsmerter, noe det er mange som plager av her.

Det kan være smart å velge å kontakte ANSA slik at man får den beste hjelpen for å komme i gang. Der kan man få mye nyttig informasjon om landet, språket, reisemål og masse annet. Studiet skal ikke bare gi deg en utdanning, men også noen flotte minnerike år borte fra hjemlandet.

Er det Australia man velger, er det jo ikke bare Bondi Beach og kjekke badevakter man må oppleve. Hva med å kjøre inn i ørkenen før Uluru fjellene dukker opp i horisonten. Eller surfe med delfiner og dykke ved korallrev. Bo på en farm eller midt i storbyen. Mulighetene er mange, selv for en norsk student i Australia.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB