Test: Mobilt bredbånd fra Ice


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 1. februar 2010, kl. 23:26

Artikkeloriginal skrevet av Torgeir Berg, med tillatelse for republisering.

Slik ser selve modemet ut. (Foto: Torgeir Berg)

Slik ser selve modemet ut. (Foto: Torgeir Berg)

ICE sin løsning beskrives som et alternativt høyhastighets 3G-nett for datatrafikk. Det digitaliserte nettet de bruker er basert på frekvens 450 MHz, og har i utgangspunktet stått ubrukt en god stund. I 2004 utviklet CDG en teknologi kallt CDMA 2000 som inkluderte bl. annet Skandinavia, dette gjorde at Skandinavia kunne bygge ut dette nettet og levere datatrafikk over eteren.

Kronglete installing på Mac. Bruker du Windows er prosessen langt enklere. (Foto: Torgeir Berg)

Kronglete installing på Mac. Bruker du Windows er prosessen langt enklere. (Foto: Torgeir Berg)

Uklart rundt installering
Min arbeidshest er en Macbook pro med Leopard osX, og tenker du å kjøpe denne modemløsningen, så glem installasjons-veiledningen som fulgte med modemet. For folk som ikke har greie på terminal-sjargong, blir dette en hard nøtt å knekke. Etter å hatt forsøkt etpar ganger uten hell, selv om jeg fulgte brukeveiledningen til punkt og prikke, googlet jeg heller problemet og fant mange flere som hadde strevd med presis det samme. Løsningen fant jeg på forumet til Mac1, takk til Pål!

Løsningen
Den perfekte løsningen var å installere offisiell programvare, D-50 MAC.dmg, rett fra ICE.net-support, som jeg fant her. Jeg restartet maskinen, kjørte igang D-50 Mac og plugget i modemet, og vips var jeg på nett til min store glede. Har du ikke installert denne før du drar på hytta, sliter du.

Dette er det du vil ønske å se, D-50 Mac-driveren

Dette er det du vil ønske å se, D-50 Mac-driveren

Windows-brukere er de heldige
I følge brukerveiledningen er dette modemet tilgjengelig for alle plattformer, for Windows er det nærmest bare å plugge i usb-modemet, har ikke fått prøvd på Linux men det finnes nok gode løsninger der og. Enheten er noe klumpete, så den risikerer å blokkere andre porter hvis den er koblet direkte til laptopen. Heldigvis følger det med usb-kabler som forhindrer dette, det fulgte også med en løsning til å plassere enheten opp på baksiden av skjermen, dette er i følge bruker-veiledningen for å bedre signal-mottagningen. Annet ekstrautstyr er en antenne du kan kjøpe fra forhandleren, denne kobles via usb-kabelen som fulgte med, skal forsterke mottagningen på plasser med dårlig signal. Ellers er modemet svært fleksibelt, den er bøybar så den ikke stikker ut på siden av maskinen min og risikerer derfor ikke å bli revet ut av porten. Lys-diodene er også veldig praktisk da den gir beskjed om status.

LES OGSÅ: Test: Mobilt bredbånd fra Telenor

Noe jeg virkelig liker med ICE er mulighet til å betale ukespris istedenfor å ha et helårs-abonennment, dette er svært praktisk hvis du bare trenger denne til turer på hytta. Du betaler da 175 kroner i uka (Etter å ha betalt for modemet som koster 1.495 ,-) og ikke noe mere. Du kan selvfølgelig kjøpe årsabonnement også. Noe ICE derimot ikke har er mobiltelefon-dekning, dvs. dekning på lik linje med ordinære mobil-nett, ICE leverer mobilt bredbånd på eget nett og kan f. eks ikke bruke både 3G, EDGE eller HDPDA slik som konkurrentene Telenor og Netcom.

Vi testet løsningen fra Ice i Harstad.

Vi testet løsningen fra Ice i Harstad.

Det første jeg gjorde var å besøke et surfometer for å sjekke opp og nedlastnings-hastigheten, og resultatet så slik ut:
Nedlastningshastighet: 1683 kbit/s (4 000 000 bytes på 19 sek)
Opplastninghastighet: 867 kbit/s (1 000 000 bytes på 9,2 sek)

Deretter gikk jeg “runden” slik jeg pleier når jeg bare surfer, og jeg likte hva jeg så, sidene åpnet slik de skulle uten forsinkelse, streaming av Youtube-videoer gikk også helt fint. Å surfe mens både Adium og Spotify var åpent gikk knirke-fritt, jeg la ikke merke til noen treghet, hverken på streaming av video eller annet.
Litt av meningen med denne løsningen er jo å bruke den andre plasser enn i byene, og her fikk jeg problemer. Under selve kjøreturen gikk det veldig fint, ingen avbrytning i dataflyten, både Firefox, Adium og Spotify gikk godt overens. Når jeg slo av alt, unntatt Surfo-meteret, viste det seg at hastighetene var 1113 kbit/s på nedlastning, noe som er mer enn nok for det meste, opplastning var 507 kbit/s som også er helt greit. Idet vi passerte bygrensen, stoppet video-streamingen helt opp, Adium begynte å få problemer, og etterhvert forsvant signalet helt. Etter ca halvtimes kjøring vekk fra byen stoppet vi for å teste linjen, men den var da borte. Og etter en stund bestemte vi oss for å dra mot byen igjen og ta endel stopp underveis for å teste linjen. Først når vi nærmet oss byen kom signalet tilbake, og jo nærmere vi kom desto bedre ble signalet. Nå har ICE.net et digitalt kart som egner seg til å sjekke dekningspunktene i landet, og hvor langt ut de når. På hjemmesiden deres har de nylig annonsert at signalet når 120 km til havs fra Norges kyster, noe jeg dessverre ikke fikk mulighet til å teste. I følge kartet skulle dekningen være ok med ekstern antenne, noe vi ikke hadde.

Konklusjon
Denne løsningen fungerer svært godt når den først får signal, nedlastningshastigheten er fenomenal og kan brukes til video /musikk-streaming uten problemer. Opplastnings-hastigheten er også grei. Sjekk med ICE.net om det er dekning der du har tenkt å bruke mobilt bredbånd. Er det dekning er dette et godt opplegg. Veldig kronglete løsning ved installering for andre enn Windows-brukerne. Har du tenkt å bruke denne året rundt eller bare av og til på hytta? Hvis du skal skal ha mobilt bredbånd året rundt kan det være en idè å kikke hos konkurrentene først da de tilbyr dekning via mobiltelefoni. Trenger du bare mobilt bredbånd på hytta er ICE`s løsning det ultimate da de tilbyr ukeabbonement.

Link her for mer informasjon om ICE.net

Takk til Ice for utlån av testutstyr

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB