Harry Potter og dødstalismanene – del 1


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. januar 2011, kl. 00:21

Det er kaos i Magidepartementet. Det er ikke lenger til å stikke under en stol at Voldemort er tilbake. Til det har alt for mange dødd, både gomper og trollmenn. Magiministeren forsøker likevel å beholde roen, for i disse kaotiske tider er det han som må være fast og bestemt.

Harry sitter i Hekkveien 4 og tenker over oppgaven Humlesnurr overlot til han før han døde. Dumlingene har forlatt redet, og plutselig kommer en hærskare fra Føniksordenen inn gjennom døren. Harry har snart bursdag, og de må få flyttet han til et trygt sted før Voldemort finner han. Alt går ikke som planlagt, ikke alle komme helskinnet gjennom forflytningen.

I Hiet, huset til familien Wiltersen, er det duket for bryllup; en glede i alt det mørke som omringer trolldomsverdenen. Et skår i gleden fører til at Hermine må ty til medimmivering. Plutselig er Hermine, Harry og Ronny på egenhånd, helt uten beskyttelse fra Voldemort.

Før Humlesnurr døde, overlot han oppgaven med å finne og ødelegge malacruxene, til Harry. Malacruxene er en del av Voldemorts sjel, og for å kunne ta livet av Voldemort, må de først ødelegge malacruxene. De har derimot ikke fått noen instruksjoner i hvordan en malacrux ser ut og hvor man finner en, og heller ingen tips til hvordan man best ødelegger dem.

Harry Potter og dødstalismanene – del 1 er jo en transportfilm; en film som bygger opp til film nummer to. Folk som ikke har sett noen Harry Potter-filmer før, kan nok få problemer med å henge med i svingene. Dette er dumt, for en film skal kunne sees uavhengig av sine forgjengere, selv om jeg tviler på at folk som aldri har sett eller lest Harry Potter, plutselig går og ser Harry Potter og dødstalismanene – del 1.

Det som ble et stort pluss med Harry Potter og dødstalismanene – del 1, var grundigheten, detaljene i filmen. Denne filmen var mye mer lik boka enn det de andre filmene har vært. Likevel blir Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1 en vel langtrukken film. Det at den er en transportfilm fører til at den ikke ligner de foregående filmene i oppbygging, med en klar start, og en klar slutt hvor Humlesnurr summerer opp året som har
gått (nå er han jo død, så det hadde blitt vanskelig). Jeg tror nok at det vil lønne seg å se både del 1 og del 2 sammen, da vil man kunne få en bedre
filmopplevelse. Harry Potter og Dødstalismanene – Del 1 er ikke den beste av Harry Potter-filmene, det blir rett og slett litt for mye snakk, og litt for lite action. Det har jeg derimot stor tro på at de tar igjen i Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2. Let the battle begin.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
Regissør: David Yates
Produksjonsår: 2010
Lengde: 146 min
Sjanger: Adventure/Fantasy
Skuespillere: Emma Watson, Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Bill Nighy, Helena Bonham Carter, Ralph Finnes
Tagline: «The Hunt Begins»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB