Dragetreneren


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 13. februar 2011, kl. 22:56

Møt Hikken. Han er ikke helt som alle andre vikinger; han er spinkel, lav og ikke særlig flink til noen ting. Men han er eventyrlysten, litt i overkant eventyrlysten i følge hans far.

Hikken bor på øya Berkøy. Dette virker som et rolig og harmonisk sted, men da regner man ikke med dragene. Berkøy plages nemlig av gjentatte drageangrep, og særlig den største og raskeste (det sier man i alle fall, men nå er det ingen som virkelig har sett den) dragen, Nattvreden, er fryktet av innbyggerne.

Gjennom århundrer har alle vikingebarna lært at drager er skumle beist som man må drepe. Dette er også Hikkens oppfatning i det han sniker seg ut under et drageangrep. I mørket tror han at han kan se noe som daler mot bakken. Dette stemmer, for dagen etter, på en tur i skogen, går han rett på Nattvreden.

Etter hvert utvikler Hikken og Nattvreden et spesielt og varmt vennskap hvor de hjelper hverandre. Hikken hjelper Nattvreden med dens ødelagt hale, og Nattvreden hjelper Hikken til å føle seg modigere.

At disse to har blitt venner, blir ikke særlig godt mottatt i landsbyen; drager er jo farlige! Men er det egentlig de små dragene man bør passe seg for? Er det vikingene som bør være redd for dragene, eller er det dragene som bør være redd for «dragesjefen»?

Dragetreneren har en oppbygging man har sett mange ganger: Far er ikke stolt over gutten sin, gutten finner unormalt vesen, de blir venner, de styrker hverandre, de redder landsbyen, far blir stolt. I korte trekk.

Det vises at Dragetreneren er et resultat av godt arbeid hvor de som har jobbet med den vet hva de gjør. Det er en bra historie som blir fortalt, og karakterskildringene er ganske så fornøyelige. Dragetreneren er morsom på de rette stedene, men også tankefull og kjærlig. En perfekt film å sette på for ungene (eller barnslige voksne) som lørdagskos.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: How To Train Your Dragon
Regissør: Dean DeBlois & Chris Sanders
Produksjonsår: 2010
Lengde: 98 min
Sjanger: Animasjon/Fantasy
Skuespillere: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB