BlackBerry klamrer seg fast i tøft marked


Christofer Nygård
Publisert 30. januar 2012, kl. 07:30

Den kanadiske mobilprodusenten Research in Motion (RIM) hadde en periode halve det nordamerikanske markedet for smarttelefoner. Det så den gang svært lyst ut for mobilprodusenten, kjent blant annet gjennom BlackBerry-serien, som hadde gjort rent bord på det amerikanske businessmarkedet.

Nå, noen år senere, har markedsandelen dalt 40 prosentpoeng, til beskjedne 10 prosent, og RIM-aksjene har kollapset på børsen. I løpet av det siste året har aksjeprisen falt med hele 75 prosent. Det melder New York Times, som i helga skrev en sak om BlackBerrys «rise and fall».

Apples inntog i markedet, samt til dels Google med Android, har filleristet konkurrentene. Gjenværende «gamle giganter» kjemper nå om de resterende smulene. Også Nokia, som vi skrev om forrige uke, har hatt det svært tøft de siste årene.

Var dominerende i Nord-Amerika

BlackBerry-telefonene var fullstendig dominerende på det amerikanske businessmarkedet i en årrekke – også i lang tid etter Apple lanserte iPhone. BlackBerry-telefonenes gjenkjennelige fullstastatur, raske brukergrensesnitt og gjennomtenkte e-postløsninger tok amerikanske forretningsfolk med storm.

Telefonene klarte seg godt i konkurransen med første generasjons iPhone, en telefon som teknologisk sett var underlegen. Noen av de mest populære BlackBerry-telefonene var – og er fortsatt – BlackBerry Bold-serien, som er illustrert i bildet oppe til høyre i denne saken.

Research in Motion har også prøvd seg med trykkskjermtelefoner, og lanseringen av BlackBerry Storm-serien fikk svært mye omtale i sin tid. BlackBerry-telefonene med trykkskjerm har likevel aldri nådd nevneverdig popularitet. For tiden er det BlackBerry Torch som er RIMs bidrag i trykkskjermklassen.

Strakk ikke til i Europa

Til tross for Research in Motions tidligere BlackBerry-dominans i Nord-Amerika, nådde selskapet aldri opp i Europa, et kontinent som lenge var dominert av aktører som Nokia og Sony Ericsson.

I Norge har det tradisjonelt vært vanskelig å få tak i BlackBerry-mobiler, hovedsaklig siden de store elektronikkdetaljistene ikke har hatt dem i sitt sortement. De siste årene har de riktignok vært tilgjengelig gjennom ulike forhandlere på nettet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB