Lyset i tunnelen for Nokia


Christofer Nygård
Publisert 26. januar 2012, kl. 16:25

Framtiden har definitivt ikke sett lys ut for Nokia de siste årene. Mobilprodusenten, som var helt dominerende i første halvdel av 2000-tallet, har slitt med å holde tritt mot konkurrenter som Samsung, HTC og Apple. Mens sistnevnte aktører gikk over til nymotens mobilplattformer som Android og iOS, rotet Nokia seg inn i et utdatert og håpløst Symbian-OS, som markedet for lengst hadde avfeid.

Idet Nokia valgte å beholde Symbian-plattformen for lenge, ble de også akterutseilt i konkurransen med en helt ny generasjon smarttelefoner. Symbian kom til kort på de fleste punkter, og var, mente mange, simpelthen foreldet.

Da Nokia tidligere i dag publiserte sine kvartalsresultater for siste kvartal i fjor, var det lite som vitnet om idyll i Nokia-leiren. Selskapet kunne likevel bekrefte ryktene om at over én million Lumia-telefoner var solgt, samt at Microsoft gikk inn med 250 millioner dollar i Nokia i forbindelse med avtalen selskapene imellom.

Ny vår med Windows Phone

Med Windows Phone har Nokia fått en ny plattform å jobbe med. Og ikke en hvilken som helst plattform heller. Windows Phone har blitt roset opp i skyene av tunge publikasjoner som The New York Times, med en rekke andre medier på slep.

Salgsrapportene fra Nokias nye Windows Phone-telefoner sier også mye om en relativt god mottakelse i markedet. Det var på forhånd spekulert kraftig i om Nokia faktisk hadde truffet spikeren på hodet med den nye Lumia-serien, og lanserte rykter om gode salgstall. Nokia selv har også tidligere bekreftet gode salgstall, for øvrig.

Til tross for milepælen, er det svært — svært — langt opp til Apple i antall salg. I Apples kvartalsrapport fra samme periode kunne de melde om hele 37 millioner solgte iPhone-enheter. Apples kvartalsrapport kan du lese om her.

Urealistisk sammenligning

At både Samsung og Apple har solgt betydelig flere smarttelefoner i toppsjiktet, kommer ikke som noen overraskelse. Vi snakker her om to veletablerte mobilplattformer, fortrinnsvis Android og iOS, som har vært på markedet i en årrekke. De har fått sin dose «word of mouth», og alle vet hva de får ved å velge en av disse plattformene. Det samme kan ikke sies om Windows Phone, som først rett før jul begynte å få skikkelig moment.

Det er urealistisk at Nokia skal nærme seg Apple, Samsung, eller andre store aktører med det første. Det vil likevel, tror vi, kanskje idet Windows Phone oppnår tilstrekkelig moment, komme en dag hvor både Microsoft og Nokia igjen stiller blant det gode selskap.

Kilde: Pressemelding Nokia

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB